Så köper du diamanter
Att köpa ädelstenar är inte det lättaste. Marknaden är full av halvsanningar som gör att du riskerar att göra ett felköp. Vi bad gemmologen Johanna Pietsch, VD på smyckeföretaget Engelbert och legitimerad graderare, om några riktlinjer.
Satsa på en rund briljantslipad diamant
– Det är den mest eftertraktade och dyraste av alla slipningar. Ett säkert köp som stilmässigt sällan ångras. Slipningar som dropp eller hjärtslipat har bra ’spread’, vilket gör att de ser större ut men kostar mindre än runda. Kan vara något att satsa på när man skaffat sig lite grundkunskap.
Se till att få certifikat på stenar över 0,50 carat
– Det är viktigt för värdet att kvaliteten man har betalat för dokumenteras på certifikat. Där framgår inte bara färg (från D-Z) och renhet (från Flawless till Piqué), men även kvalitet på slipning (från Excellent till Poor) och fluorescens (från Nil till Strong). Det är även viktigt var certifikatet kommer ifrån. De mest åtråvärda och trovärdiga certifikaten kommer från GIA (Gemmological Institute of America) och HRD i Antwerpen. Diamanten kan vara laserborrad, behandlad, felgraderad, eller ha dold fluorescens (ger en mjölkighet i stenen som syns i dagaljus). Allt detta får du klarhet i om du läser ett certifikat från ett erkända laboratorium.
Antal carat motsvarar diamantens vikt
– Carat kommer från tiden då man handlade med carob-bönor, vars vikt sägs ha varit 0.2 gram, samma som en carat. Carat ska inte förväxlas med ’karat’, benämning på guldhalt. Priset per carat stiger desto större diamanten är. Det innebär att en diamant på två carat inte enbart kostar det dubbla som en på en carat, utan kanske mer. En tre carats diamant kostar alltså kanske så mycket som åtta gånger mer än en sten på en carat. Vid varje carat får stenen ytterligare ett premiumvärde, vilket innebär att det mellan 1.99 carat och två carat skiljer sig mycket mer än vad det gör mellan 1.98 och 1.99. Här kan man tänka lite som med lägenheter – en bra utsikt kostar kanske mer per kvadrat men du får säkerligen igen investeringen när du säljer den. Samma sak med diamanter, en två carats diamant kommer alltid att ha ett högre värde än en 1.99 carats.
Se upp med gula stenar
– Ibland smyger sig kväve in i atomstrukturen vilket gör att diamanten ter sig mer eller mindre gul. Detta drar ner värdet på stenen. Förutom då det gäller en ’Fancy Yellow’ – då är stenen är riktigt gul och värdet stiger igen. Diamanter graderas från D till Z. D står för mycket sällsynt vit och Z för tydligt gulaktig (alltså negativt gul). Att köpa en riktigt vit sten är att rekommendera. Den behöver dock inte nödvändigtvis vara D i färgen, eftersom det betyder ett så pass mycket högre pris är en mycket vit G sten. Jag rekommenderar VS (very small inclusion), en bra balans där man får en riktigt bra sten till ett vettigt pris.
Spela inga spel med handlaren
– Låtsas inte som om du kan mer än vad du gör om diamanter. Gå till ett ställe som går att lita på, exempelvis Engelberts flaggskeppsbutik, och förklara vad du är ute efter. Det är inte svårare än så. Går du till rätt ställe får du den information du behöver. Diamanter är stora köp. Du ska kräva att den som hjälper dig verkligen har kunskap om det de säljer.