Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Skönhet

Så doftar kungligheterna

Kungens födelsedag närmar sig och detta måste vi givetvis uppmärksamma. Det gör vi genom att lista de högtidliga dofter som skänkt kungligheter en aura av den yttersta elegansen. De första i världen som parfymerade sin kropp var ju trots allt kungar, kejsare, tsarer och faraoer. Numera kan vem som helst dofta gott men fick man välja, skulle man inte dofta kungligt då?

Text: Caroline Hainer - 19 april 2017
Annons

Creed - Royal Oud
Kungligaste parfymhuset av alla är Creed som kan skryta med att ha haft George IV, Napoleon III och Tsar Nikolaj II på mailinglistan. Men den vackraste fjädern i hatten är ändå Fleurissimo, som Monacos furste Prins Rainier III lät komponera till blivande hustrun Grace Kelly i bröllopspresent. Självklart bar hon den när hon sa ja framför altaret – och mången brud efter henne.

Hugo Boss – Dark Blue
Kung Felipe VI av Spanien bär kungligt blått. I alla fall när det kommer till doft. Hugo Boss Dark Blue sägs vara en favorit med maskulina träslag, torr vetiver och spanska (får man förmoda?) apelsiner.

Annons
Annons

Hermés – 24 Faubourg
Prinsessan Diana hade stil och klass. Att hon gärna bar den feminina men ändå kraftfulla parfymen med vita blommor i botten men mjuk persika i toppen bekräftar butlern Paul Burrell i sina memoarer. För bröllopsdagen valde hon Quelques Fleurs från Houbigant och spillde lite på bröllopsklänningen vilket resulterat i ett av de kändaste fotografierna från dagen, då hon håller klänningstyg – just det, där parfymen syns som en våt fläck – i sin hand.

Davidoff – Cool Water
Prins Harry är en man av folket. Redan lite ölkagge, alltid nära till ett garv. Han har tydligen Davidoffs Cool Water hemma i badrummet. Allt annat hade förvånat ändå.

Samsara - Guerlain
Drottning Rania av Jordanien är en modern monark med både egen YouTube-kanal och Twitter. Hon är involverad i både kvinnorättsfrågor och mänskliga rättigheter och verkar vara en alltigenom fantastisk människa. Dessutom räds hon inte sensualitet och kryddighet i form av parfym. Samsara skapades 1989 av Jean-Paul Guerlain med ”kvinnan i hans liv” i åtanke. Eller om det var drottning Rania. Det får vi aldrig veta.

Annons