ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Marina Abramović: Svenskars känslor är djupt dolda

Hon är en legend i performancekonsten, och hon avskyr att blicka bakåt. Men nu är Marina Abramović i Stockholm med en stor retrospektiv, och ett helt nytt körverk. I en stor intervju med SvD berättar hon om sin konst.

Cecilia Hansson
Publicerad

Marina Abramović utstrålar ren energi där hon står framför de samlade journalisterna, helt klädd i svart, på en liten scen på Moderna museet. Hon fyllde 70 i fjol, och verkar bara bli mer kraftfull med åren. Nu är hon i Stockholm för ”Marina Abramović – The cleaner”, en stor retrospektiv utställning på Moderna museet som bland annat innehåller återuppföranden av tidigare performanceverk. Dessutom skapar hon ett helt nytt körverk i Eric Ericson-hallen (Skeppsholmskyrkan), tillsammans med amatörkörer och performanceartister.

Pressvisningen på Moderna museet svämmar över av besökare, men Abramović har en förmåga att få alla att känna sig delaktiga. Hon framstår som avspänd och tar sig tid att skämta. Efteråt får jag en pratstund med henne i ett litet rum med utsikt över Strömmen. ”Jag har jobbat som en galning”, säger hon och lutar sig tillbaka i stolen. ”Vilken snygg scarf du har förresten.”

Laddar…