Sensing nature from withinLyssna till konsten – för naturens skull

Anne Duk Hee Jordan, ”Ziggy and the starfish”, 2018.
Anne Duk Hee Jordan, ”Ziggy and the starfish”, 2018. Foto: Moderna museet

Kan konst rädda naturen? Anna Nittve ser en klimatmedveten utställning där naturen inte, som brukligt i konsthistorien, bildar bakgrund till mänsklig kultur. Tvärtom visar den vägen till hur vi kan leva tillsammans med den med lyhördhet och respekt.

Anna Nittve
Publicerad
Annons

När naturen håller på att förstöras av människan måste vi, som Greta Thunberg säger, ”lyssna på vetenskapen”. Jag vill lägga till att vi även bör lyssna på konstnärerna. Inte minst på dem som ingår i utställningen ”Sensing nature from within”. De visar vägen till hur vi skulle kunna leva tillsammans med naturen med lyhördhet och respekt.

Här finns ett annat sätt att betrakta naturen än det som konstnärer har lärt oss genom århundradena. Konstverken i Malmö har inget gemensamt med vare sig traditionellt landskapsmåleri eller med de många historiska målningar där naturen har fått bilda bakgrund till den mänskliga kulturen. Även de ibland brutala ingrepp i landskapen som land art-konstnärerna tillät sig att göra runt 1970 känns avlägsna. Istället finns här en vilja att kommunicera med naturen, att lära av den och att leva tillsammans med den på jämbördiga villkor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons