”Sverige planerar sorti som industrination”

Svensk klimatpolitik utgår från att industrin inte skall växa. Samtidigt är svensk industri väsentligt mer klimateffektiv än nästan alla andra länders, skriver Stefan Fölster.
Svensk klimatpolitik utgår från att industrin inte skall växa. Samtidigt är svensk industri väsentligt mer klimateffektiv än nästan alla andra länders, skriver Stefan Fölster. Foto: TT

Få svenskar är medvetna om hur systematiskt svensk industris framtidsutsikter har sänkts genom en svårgenomtränglig skog av mål och regleringar. Det skriver nationalekonomen Stefan Fölster.

Publicerad
Annons

Svensk industriproduktion var redan innan coronakrisen mindre än för 15 år sedan, trots draghjälp från en svag växelkurs. Det är en sämre utveckling än EU-snittet och mycket sämre än länder som har en jämförbar industristruktur, men som arbetar mer aktivt med nödvändiga reformer. Den underliggande orsaken är att Sverige har låst sig vid en klimatstrategi som förutsätter industriell kräftgång utan att de flesta svenskar riktigt uppfattat vad som skett. Efter coronakrisen är risken stor att reträtten fortsätter. Än värre är att strypkopplet på industrin i onödan ökar världens utsläpp av växthusgaser.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons