Figaros bröllopSprudlande och vital sommaropera

Matilda Sterbys Grevinnan och Nils Gusténs  Figaro i Mozarts klassiska kärleksopera ”Figaros bröllop” som spelas på Läckö slott i sommar.
Matilda Sterbys Grevinnan och Nils Gusténs Figaro i Mozarts klassiska kärleksopera ”Figaros bröllop” som spelas på Läckö slott i sommar. Foto: Daniel Strandroth

En ypperlig ensemble i en Figaro gjord med smittande kärlek till Mozarts verk. De unga sångare som får kärlekskarusellen att snurra sjunger utmärkt. Det tycker Karin Helander om sommarens operauppsättning på Läckö slott.

Publicerad
Fredrik af Klint, Maria Streijffert och Lars Arvidson som Basilio, Marcellina och Bartolo.

Fredrik af Klint, Maria Streijffert och Lars Arvidson som Basilio, Marcellina och Bartolo.

Foto: Daniel Strandroth
Matilda Sterby som Grevinnan.

Matilda Sterby som Grevinnan.

Foto: Daniel Strandroth
Annons

Sommarteater är en utmaning. Precis när premiären på ”Figaros bröllop” ska dra igång bryter ovädret ut över Läckö slotts borggård. Åska, blixtar, skyfall. Segeldukstaket håller nästan tätt, publiken får regnponchos och bjuds på kakor. Efter en halvtimme kan den porlande uvertyren konkurrera med det envetna smattret; naturens makter lugnar sig och överlåter dramatiken till en oemotståndligt vital Mozartföreställning.

Läcköoperan har under senare år framgångsrikt presenterat sällan spelade verk, men i sommar satsar man på en klassiker. Mozarts opera från 1786 bygger på Beaumarchais pjäs, känd för sitt politiska sprängstoff om adelns orättmätiga privilegier. I operan är samhällskritiken nedtonad, fastän handlingen utgår från adelsmannens feodala rätt till bröllopsnatten med sina underlydande kvinnor. Det går idag inte att se ”Figaros bröllop” utan att associera till metoo. Även om Mozarts sinnrika, musikaliska komedi mest handlar om kärlekens förvecklingar och betvingande kraft.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons