Annons

Guide: Åtta unika och nästan okända resmål

Ulvöarna.
Ulvöarna. Foto: Tobbe Lundell

Sverige 5,0 är en helt ny guide framtagen av SJ och Google som visar upp för många helt nya platser i den svenska naturen. Guidens destinationer är unika resmål i Sverige som både fått höga betyg av besökare och som går att nå klimatsmart med tåg för semesterfiraren.

Härmanö.

Härmanö.

Foto: Tobbe Lundell
Capella Ecumenica .

Capella Ecumenica .

Foto: Tobbe Lundell
Kvänsås bokskog .

Kvänsås bokskog .

Foto: Tobbe Lundell
Härmanö.

Härmanö.

Foto: Tobbe Lundell

Den fotobaserade guiden visar upp de topprankade platserna på ett helt unikt sätt och leder resenärerna till nya upplevelser. Varför inte upptäcka Höga kustens pärla Ulvöarna eller Kvänsås bokskog – fantastiska resmål som de flesta svenskar aldrig besökt.

Guiden innehåller lokala tips från Googles tjänst Local Guides, samt hållbara restips från SJ, som återigen ser ett ökat intresse för tågresor efter att restriktionerna för resor inom Sverige hävts.

Härmanö. Foto: Tobbe Lundell
Capella Ecumenica .

Capella Ecumenica .

Foto: Tobbe Lundell
Kvänsås bokskog .

Kvänsås bokskog .

Foto: Tobbe Lundell

Fantastiska resmål

Sverige 5,0 är en hyllning till den svenska naturen och en påminnelse om att vi inte behöver resa så långt för att uppleva planetens fantastiska skönhet.

– Guiden passar särskilt bra i år, när många semestrar i Sverige och naturnära resmål ökar i popularitet. Det här är fantastiska platser som många svenskar aldrig har besökt och alla destinationer går att resa till på ett hållbart sätt med tåg, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Capella Ecumenica . Foto: Tobbe Lundell

Behöver ej resa långt

På Google Maps betygsätter användare platser och sevärdheter och det är alltså med hjälp av dessa recensioner som en guide har skapats.

– Guiden samlar platser som visar upp Sverige från sin allra bästa sida och som gått de flesta förbi. Vi vill inspirera till att upptäcka oväntade och fantastiska naturupplevelser utan att behöva resa långa vägar, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig Google Sverige.

Kvänsås bokskog . Foto: Tobbe Lundell

Unika platser

Den fotobaserade guiden porträtterar de topprankade platserna på ett sätt som aldrig tidigare gjorts och visar vägen till unika platser. För att illustrera de åtta platser som valts ut till guiden har fotografen Tobias Hägg fått frihet att porträttera dessa ur ett unikt perspektiv.

– Alla de åtta resmålen, med allt från fjäll vid Storådörren till lummiga Söderåsen, bevisar vilket rikt och varierat land Sverige är – och hur mycket man kan uppleva inom våra egna landsgränser. Oavsett om man söker utmaningar och spänning, eller bara lugn och stillhet, säger Tobbe Lundell.

* Betygen kan variera med tiden. Guidens urval baserades på destinationernas betyg den 15 juni 2020.

Reserekommendationer

Att Folkhälsomyndigheten har hävt reserestriktionen för resor inom Sverige innebär en ökad efterfrågan på sommarbiljetter. SJ fortsätter ha fokus på att kunna erbjuda trygga resor och att undvika smittspridning och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Lär mer om SJs senaste information om Covid-19 på SJs hemsida.

För att minska smittspridning är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och att varje individ tar ansvar om att inte resa vid det minsta sjukdomssymtom, tvätta händerna noggrant, att hålla avstånd till andra och undvika trängsel.

Annons
Detta är en annons från SJ, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.