Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Studie: Att växa upp i grönområden minskar risken för psykisk ohälsa

Text: Sophie Tisell - 17 april 2019
Annons

Att vistas i naturen är inte bara mysigt, det kan också göra under för den psykiska hälsan. I tidigare studier har man kommit fram till att skogspromenader kan minska risken för depression och att naturmiljöer sänker stressnivåer.
Nu visar en ny, dansk studie, publicerad i tidskriften PNAS och av Psykologtidningen, att det finns ett samband mellan att växa upp i stadsmiljö med lite tillgång till grönområden och en ökad risk för psykisk ohälsa som vuxen.
Resultaten visade att risken för psykisk sjukdom ökade med 15-55 procent hos barn som vuxit upp i stadsmiljö – oberoende riskfaktorer som socioekonomiska omständigheter och föräldrars historia med psykisk ohälsa. De som visade minst tecken på psykisk sjukdom i vuxen ålder var deltagare som hade haft naturen nära under uppväxten.

Forskare kunde fastställa resultatet efter att ha samlat data från en dansk nationell befolkningsstudie, med över 900 000 deltagare, och högupplösta satellitbilder.
Studien inkluderar ingen förklaring till resultaten, men forskarna menar att att det ger stadsplanerare skäl att öka tillgången till grönområden i stadsmiljöer.

Annons