ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Svenskar sticker ut i högerextrema världen”

Magnus Ranstorp och Filip Ahlin står bakom rapporten ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern – en studie om radikalnationalistiska miljöer i Sverige”.
Magnus Ranstorp och Filip Ahlin står bakom rapporten ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern – en studie om radikalnationalistiska miljöer i Sverige”. Foto: Jonas Ekströmer/TT

De är inte många – men röststarka. Svenskar är viktiga influencers inom den internationella högerextrema miljön, enligt en ny studie. Humor, ironi och så kallad memes är deras främsta vapen som också suddar ut gränserna för vad som är acceptabelt att säga.

Åsa Erlandsson
Uppdaterad
Publicerad

Den högerextrema miljön är spretig, oöverskådlig och växande. Här ryms allt från det som på ytan ser ut som oförargliga ”skämt” i form av memes och symboler som sprids av enskilda personer, till den hårda kärnan. I den ryms personer som ingår i någon form av organisation och som är beredd att ta till våld för att förändra det demokratiska samhället.

Budskapen kan vara att människor av olika etnicitet måste hållas åtskilda, och att samhället står inför en stundande kollaps ledd av politiker och medier som anses vara landsförrädare. En ofta förekommande föreställning är att den vita rasen håller på att utrotas av yttre fiender, ”The Great Replacement”.

Laddar…
Mer från Startsidan