Liberalism. Frihet, jämlikhet, välståndHon bankar in sitt budskap: Marknaden har rätt

Deirdre McCloskey.
Deirdre McCloskey. Foto: Richard Gardner/TT

Ekonomiprofessorn Deirdre McCloskey slår gång på gång näven i bordet: marknaden löser alla problem. Liberalismen är väl värd att försvara, tycker Håkan Lindgren, men inte med denna nyfrälsta tonårsversion av ideologin.

Håkan Lindgren
Publicerad
Annons

Inget gör en recensent lika nöjd som att hitta det där citatet som får boken att beskriva sig själv, med oefterhärmlig träffsäkerhet. Här kommer det. ”Jag älskar dem och respekterar deras åsikter”, skriver Deirdre McCloskey om sina vänner, ”även om de ofta har fel. Jag står alltid beredd att hjälpa dem att upptäcka deras inre sanna liberalism, och de behöver inte ens tacka mig.”

McCloskey vill övertyga sina läsare om att liberalismen är den bästa politiska ideologin. Det borde inte vara särskilt svårt, och hon skriver med något jag skulle vilja kalla ilsket gott humör. Men allt som händer är att hon bankar näven i bordet, gång på gång, för att understryka samma förenklade budskap: marknaden har alltid rätt. När detta upprepas i 425 sidor blir det så enformigt att det har en fördummande verkan. Att läsa ”Liberalism” är lika intellektuellt stimulerande som att tillbringa en lång kväll tillsammans med någon som förklarar att sjukvården på Kuba är gratis.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons