Tegnell: Snart kan fler testas för corona

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Inom några veckor kan antalet personer som testas för coronaviruset öka kraftigt i Sverige. Målet är framför allt att undersöka personer som jobbar med äldre, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Publicerad
Provtagningstält vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Provtagningstält vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Foto: Patrik Österberg/TT
Annons

Att testa personer som misstänks ha smittats av det nya coronaviruset har pekats ut som en av de viktigaste åtgärderna för att motarbeta pandemin.

Länder som Sydkorea och Island har testat ett relativt stort antal personer, medan andra länder har en mer begränsad omfattning på testverksamheten.

De senaste veckorna har omkring 10 000 personer testats per vecka i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Flera experter anser att den svenska testkapaciteten måste öka, och statsepidemiologen Anders Tegnell är hoppfull om att det kommer att kunna uppnås någorlunda snart.

– Förhoppningsvis rör det sig om veckor. Det behöver det ju göra för att vi ska kunna använda det här på ett effektivt sätt, säger han i P1 Morgon.

Han säger att regionernas arbete med att testa patienter som misstänks ha smittats hittills verkar ha fungerat bra. Men testkapaciteten måste öka för personer som arbetar med äldre.

– Vi har pekat på hur viktigt det är att testa vårdpersonal, framför allt dem som jobbar med de äldre. Och där ser det ut som att man inte riktigt har kapacitet att göra det så mycket som man borde göra. Så det är i första hand där vi ser att man skulle behöva en ökad kapacitet, säger Anders Tegnell.

Annons
Annons
Provtagningstält vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Provtagningstält vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Foto: Patrik Österberg/TT
Provtagningstält vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Foto: Patrik Österberg/TT

I dag är vården och äldreomsorgen ansträngd på flera håll i landet eftersom många anställda stannar hemma av försiktighetsskäl för att undvika att smitta andra.

Anders Tegnell har tidigare pratat om att antalet tester skulle behöva fördubblas eller trefaldigas. Han säger att det finns ”ett antal stora laboratorier som vill hjälpa till” att utöka testverksamheten.

– Nu i veckan kommer vi att arrangera ett möte med dem och med regionerna för att se vilka olika lösningar man kan hitta för att förenkla de olika delarna av den här kedjan och försöka få bort de flaskhalsar som finns, säger han.

För några veckor sedan uppmanade Världshälsoorganisationen WHO länderna att testa misstänkt smittade i så stor utsträckning som möjligt.

Drygt 4 000 personer i Sverige har bekräftats vara smittade av coronaviruset. Men mörkertalen kan vara väldigt stora, och matematikprofessorn Tom Britton, som har lång erfarenhet av att studera epidemier ur ett statistiskt perspektiv, tror att mellan en halv miljon och en miljon svenskar kan ha smittats av viruset.

– Det kan vara hälften och det kan vara det dubbla. Men det kan inte vara under 100 000 för det är orimligt. Det kan inte heller vara 3 miljoner för det är också orimligt, säger han till Expressen.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons