”Flygbolag betalar inte – resenärer skyddslösa”

Pandemin har visat på ett systemfel i reglerna för resebranschen, skriver debattörer från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF.
Pandemin har visat på ett systemfel i reglerna för resebranschen, skriver debattörer från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera stora flygbolag bryter nu mot EU:s lagar genom att vägra återbetalning till konsumenter för inställda resor. Nu behövs en fond för återbetalning för att rädda resenäringen i Sverige som hamnar i kläm, skriver Didrik von Seth och Kent Wallstedt, SRF.

Publicerad
Annons

Coronakrisen har exponerat ett allvarligt systemfel i regelverket för reseindustrin, vilket lägger hela betalningsansvaret för inställda resor på den enskilda svenska resebyrån eller researrangören. Men denna är bara en mellanhand som förmedlar pengarna från kunden till flygbolagen och hotellen. Flertalet flygbolag har öppet uttalat sin vägran att återbetala erhållna pengar, vilket är ytterst allvarligt eftersom de ignorerar gällande EU-lagstiftning. Det kommer slå hårt mot konsumenterna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons