Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Thomas Stenström: ”Dricker tequila på en klubb i en hamn”

Singelaktuella Thomas Stenström dricker Falcon på fat, går på fotboll och repar inför nästa veckas stora turnépremiär i Stockholm.

Text: SvD Perfect Guide - 4 april 2019
Annons

Jag vaknar i Enköping där jag repat med mitt band mitt ute i skogen en hel vecka. Torsdagens sena bandmiddag gör det svårare än vanligt att motivera sig att spela musik på morgonen, vilket jag av princip är emot, musik ska spelas när solen gått ner, men vi tar oss igenom det.

Vid lunchtid rullar tåget in till stan där jag är tvungen att ta mig igenom t-centralens panikångest-kompatibla miljö innan jag till slut landar på en pub vid Mariatorget. Jag borde egentligen skriva vilken pub det är, men det kommer jag inte göra för det finaste med den här puben är att bara ett perfekt antal människor har upptäckt hur bra den är. Jag får en Falcon av bartendern utan att jag behöver säga något och eftersom det är fredag ignorerar jag vetskapen att de flesta här är ”stammisar.” Jag låter mig luras av bokens äldsta trick och älskar det orimligt mycket. Sitter där och är stolt över att jag lyckats vara helt själv i tre minuter. Men efter en öl har jag sms:at 100 personer och helgbollen är i rullning.

När jag samlat ihop ett stadigt gäng missanpassade starköls-konnässörer bär det av mot nästa destination: några vänner har en klubb på en båt i en hamn där det spelas musik och bjuds på tequiladrinkar i plastglas.

Annons
Annons

Jag möter en annan svensk artist som först är jätteotrevlig för att sedan komma tillbaka och förklara att det var för att jag har klippt av mig håret och hen kände inte igen mig. Men dåså! Allt lugnt.

Till slut börjar livemusiken och denna kvällen är det Veronica Maggio som testar nya låtar, genialiskt såklart, Sveriges popdrottning. Kvällen slutar där den börjar: på någon pub med Falcon på fat. Går hem ensam i regnet. Bra kväll.

Lördagen försummas helt och hållet. Vaknar vid lunchtid, går ut i köket och spelar gitarr tills jag blir jättehungrig och drar ner på stan. Jag hamnar på Nytorget 6, vilket egentligen är lite för fint för min självkänsla, men det får duga. Kvällen avslutas på Söderbiljarden, inte för att jag älskar biljard utan för att den har öppet till 03:00.

Söndagen är den bästa dagen eftersom den går i fotbollens tecken. Allsvenskan är igång och jag blir medtagen på match. Slås återigen av sorgen över att det inte fanns ett allsvenskt lag i min hemstad Uddevalla (Oddevolds korta sväng var jag för lite för) när jag växte upp. De verkar ha det så kul, alla stockholmare. Tröstar mig med att de inte har fått privilegiet att dopa bröstet med småstadsvemod, den starkaste dopingen i hela världen.

Jag somnar knappt för insikten slår mig att vi inte bara repade för att det var skoj i veckan –utan för att det bara är tre dagar kvar till turnépremiär på Vasateatern i Stockholm. Skräckblandad förtjusning, men det är bara att plocka fram småstadsvemodet så löser det sig 10 gånger av 10.

Thomas Stenström är aktuell med singeln Himlen över city och en Sverigeturné med premiär på Vasateatern i Stockholm den 10 april.

Annons