Annons

Orosmoln tornar upp sig för svenska företag

Det finns flera orosmoln för svenska företag – och hösten och vintern kan bli en kritisk period för många.
Det finns flera orosmoln för svenska företag – och hösten och vintern kan bli en kritisk period för många. Foto: gilaxia / Getty Images

Riksbankens höjda styrränta, skenande energi- och transportkostnader och en stundande lönerörelse med höjda lönekrav. Orosmolnen tornar upp sig för svenska företag.

Hösten och vintern kommer att bli en kritisk period för många svenska bolag.

– Om ett par månader ser vi den fulla effekten av de finanspolitiska beslut som togs i slutet på september. Då kan det vara försent att agera. Som bank vill vi se företag som proaktivt agerar för att möta risker i sin omvärld, säger Anders Gullesjö, chef Företagsmarknad på Danske Bank.

Anders Gullesjö, chef Företagsmarknad på Danske Bank. Foto: Alexander Donka
Anders Gullesjö, chef Företagsmarknad på Danske Bank.
Anders Gullesjö, chef Företagsmarknad på Danske Bank. Foto: Alexander Donka

Likviditet, valutariskhantering, räntekostnader – det finns flera scenarier som påverkar företagens finansieringskostnader.

– Gör en checklista över faktorer ni själva kontrollerar och faktorer som står utom er kontroll. Banken kan vara er sparringpartner i den diskussionen för att få in det finansiella perspektivet, säger Anders Gullesjö.

Om ett par månader ser vi den fulla effekten av de finanspolitiska beslut som togs i slutet på september. Då kan det vara försent att agera.

Under 2022 implementeras EU:s taxonomi. Taxonomin är ett ramverk som definierar ekonomiskt hållbara aktiviteter. Även om taxonomin i första hand riktar sig mot storbolag och börsbolag, kommer underleverantörer också tvingas att förhålla sig till skärpta rapporteringskrav på hållbarhetsområdet. Det kan leda till ökad administration och kostnad kopplat till hållbarhetsarbetet.

Sara Lindahl, specialist på hållbara finansieringslösningar på Danske Bank. Foto: Alexander Donka
Sara Lindahl, specialist på hållbara finansieringslösningar på Danske Bank.
Sara Lindahl, specialist på hållbara finansieringslösningar på Danske Bank. Foto: Alexander Donka

– Många företag har ännu inte fått full koll på taxonomin, vilket är komplex materia. Men alla företag, stora som små, kommer aktivt behöva bidra till omställningen mot ett mer hållbart samhälle. Därför är alla investeringar ditt företag gör redan idag för att sänka ert klimatavtryck, en investering i framtiden, säger Sara Lindahl, specialist på hållbara finansieringslösningar på Danske Bank

Laddar…