Jävla Finland, nu går de med utan oss

En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar.
En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar. Foto: Foto, Gustaf Månsson och Staffan Löwstedt, illustration, Henrik Malmsten

PODD | Maggie Strömberg om hur Pekka Haavisto förändrar Sveriges väg till Nato. Henrik Torehammar om hur kaosenergin i svensk politik stjälper Ulf Kristersson men hjälper Recep Tayyip Erdogan. Och Torbjörn Nilsson om PM Nilssons syn på kultur och natur.

SvD
Publicerad
Annons

Har Finland tröttnat på Sverige? Maggie Strömberg har lyssnat på Pekka Haavisto och noterar att hans, och den finska, linje fortfarande går ut på att Sverige och Finland ska gå med i Nato tillsammans. Men, samtidigt har han tänkt tanken som de inte har tänkt tidigare.

”Nämligen att Finland kanske går fram själv i Nato-processen, om det blir för mycket problem med Sverige.”

Alla turer kring Nato har skapat en kaosenergi inom svensk politik och Henrik Torehammar undrar om någon borde ha insett att allt som hänt med upp och ner vända dockor och koranbränning skulle ske.

”Var det ingen som förstod att alla fallgroparna skulle komma längs vägen, kan vi reda ut om detta gick att förutse eller är det föränderlig materia som får sitt eget liv?”

Statsekreterare PM Nilssons olagliga ålfiske har skapat både rubriker och debatt. Torbjörn Nilsson misstänker att jakten på den utrotningshotade fisken går att härleda till en sydsvensk syn på samspelet mellan människa och natur.

”Den sydsvenska ålfiskekulturen, den omfattas PM Nilsson av och den måste han upprätthålla. Även om det innebär att han bryter mot lagen.”

I SvD:s podd Politiken får du hjälp att ligga steget före i svensk inrikespolitik. Nya avsnitt varje onsdag och fredag.

Efter reklamen visas:
116. Jävla Finland, nu går de med utan oss
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons