Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Så blev Sverrir Björn Borg

Foto: Julie Vrabelova/Nordisk Film

Sverrir Gudnason är kusligt lik Björn Borg i den nya filmen Borg. För SPG berättar han om utmaningarna med att gestalta en svensk ikon.

Text: Fabian Midby - 1 september 2017
Annons

Djupt inne på Dramaten, bakom teaterns biljettkassa, öppnar sig ett särskilt rum: östasiatiska skärmväggar, tropiska palmer och orientaliska mattor. En uppstoppad räv stirrar från fönsterkarmen, på scen iakttar en skjuten hjort församlingen och ovan barpianot vaktar en död svan. 

Det är här, i Ingmar Bergmans 54 år gamla restaurang, som Sverrir Gudnason nu korsar armarna, lutar sig fram över bordet och ser sig om under luggen.

– I slutänden handlar det om att försöka komma Björn Borg så nära som möjligt, säger han. I rörelsemönster och i hans personlighet i privata sammanhang.

Rollen som Björn Borg i filmen Borg har redan gjort Sverrir Gudnason till en internationell stjärna. Stilbibeln GQ skriver att ”Sverrir Gudnason för tankarna till en reklamfilm för Tom Ford” och modemagasinet Esquire kallar honom ”fantastiskt elegant”.

När filmen öppnar Toronto Filmfestival i september är det en lyrisk festivalchef som tar emot skådespelarensemblen:

– Borg har en kraftfull spänning som kan jämföras med den elektriska energin i Toronto under öppningskvällen, säger filmfestivalens chef Piers Handling.

Annons
Annons

I övriga roller ser vi Hollywoodstjärnan Shia LaBeouf som John McEnroe, Stellan Skarsgård som tränaren Lennart ”Labbe” Bergelin och Tuva Novotny som hustrun Mariana Simionescu. För Sverrir Gudnason blev huvudrollen en utmaning.

– Om du spelar en rollkaraktär helt utan förlaga kan du plocka inspiration från olika källor. Men med Björn Borg vet alla hur han ska vara, varje person man träffar har en historia om honom. Det är höga förväntningar på trovärdighet. Jag följer ett manus som är noga skrivet så jag hittar inte på några scener, men självklart jag blir inspirerad av Björn Borg som person.

Finns det någon annan biografisk film du skulle vilja göra?
– Jag har gjort mycket som bygger på förlaga och är bundet till en historia på sistone så jag är sugen på att göra något där jag får bestämma mer helt från början.

Foto: Rickard Sund

Sverrir Gudnason föddes i Sverige och växte upp på Island. Det var där, på stadsteatern i Reykjavik, som skådespelarkarriären tog fart.

Han fick sitt genombrott med Peter Birros SVT-serie Upp till kamp och har sedan dess setts i filmer som Små citroner gula, Gentlemen och Cirkeln. 2014 belönades han med en Guldbagge för bästa biroll i Monica Z och följande år fick han en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i Flugparken. Han blev förbluffad över rollerbjudandet som Björn Borg.

Annons
Annons

– Jag fick samtalet och tyckte först att frågan var helt sjuk, säger han. Jag förstod det inte alls och var väldigt skeptisk, men efter ett tag började jag skapa mig en bild av rollen och insåg att jag kanske skulle chansa och tacka ja. Det är känsligt med en roll som har förlaga. Skådespelaren måste både vara lik och kunna bära karaktären.

Sverrir Gudnason tillhör inte den generation som satt i skräddarställning och följde Björn Borgs matcher framför tjock-tv:n. Tennis har aldrig varit ett intresse.

– Jag såg Mats Wilander mot John McEnroe på Stockholm Waterfront. Då blev man lite peppad. Men jag har inte spelat någon tennis innan. Jag har bollsinne, men jag har använt det till sporter som fotboll och basket. Sedan höll jag mest på med isländsk brottning, glima. Det är som sumo fast med smala killar.

Foto: Julie Vrabelova/Nordisk Film

Förberedelserna inför Borg var intensiva. I sex månader stod Sverrir Gudnason och stirrade in i en bollmaskin.

– Jag tränade två timmar om dagen, fem dagar i veckan. Sedan körde jag fyra fyspass i veckan med personlig tränare.

Hur bra blev du?
– Inte som Björn Borg, men tillräckligt bra för att kunna spela rollen. Jag kunde göra mycket själv. I dag kanske jag inte kan spela en turnering, men jag skulle nog hålla jämna steg med en riktigt bra 10-åring.

Hur var det att spela med gammal utrustning?
– Första månaderna spelade jag med ett modernt racket, sedan bytte jag till ett äkta Björn Borg Pro från 1980. Jag körde med det hela filmen och har det fortfarande hemma. Sedan tycker jag att modet var som allra snyggast då. Björn Borg körde ju Fila och John McEnroe körde Tacchini. Jag gick omkring i ett par Fila-mjukisar genom hela inspelningen.

Hur kom du överens med Shia LaBeouf?
– Superbra. Han är väldigt engagerad i att göra bra filmer och brinner för att sina roller. Vi tränade mycket tennis ihop och fann samma respekt för varandra som jag tror Borg och McEnroe hade.

Likheterna mellan att vara prisad skådespelare och hyllad tennisspelare är många.

– Filmen handlar mycket om att vara på toppen av något och pressen som kommer med det.

Annons