”Firar med- och motgångar med egenbränd sljivovica”

Musikern och bryggeriägaren Nikola Šarčević tar helst med sin egen öl på turné och vill dricka mjöd med gamla filosofer.

Pär Strömberg
Publicerad
Annons

Vad dricker du för att fira att något riktigt stort hänt?
– Som den serb jag är firar jag både med- och motgångar med egenbränd sljivovica.

Som ölbryggare, vilka andra drycker gillar du?
– Hårt fruktad söt mjöd, gin, rödvin och kombucha. Gillar egentligen det mesta, så länge det håller hög kvalitet.

Är du kinkig vad gäller rätt dryck i rätt glas?
– Nej, från turnélivet och musikfestivaler är jag van vid att dricka allt från champagne och dyra finöl till fulöl och bordsvin i enkla plastmuggar.

Vilken dryck finns alltid på din rider?
– Pilsner och IPA ska alltid finnas för att alla ska vara nöjda. Ett tag skrev vi att vi ville ha ’den bästa lokala hantverksölen’, vilket givetvis var ett väldigt högt och kanske orimligt krav. Vår erfarenhet säger att det nästan alltid blir bäst när man tar med sig egen öl eller själv går och köper den öl man vill ha. Inte minst när man turnerar i USA där öl-utbudet är fantastiskt.

Om du fick dela en flaska med vem du vill – med vem och vad dricker ni?
– Det hade varit sjukt kul att dricka vin, mjöd eller öl med någon gammal filosof från antiken och få höra deras tankar kring drycker i synnerhet och livet i allmänhet.

Foto: TT

Vilken är din mest minnesvärda dryckesupplevelse?
– När min öletikett-designer och jag var på ölresa i New England 2017. Under en vecka bilade vi till alla de bästa bryggerierna och drack väldigt god öl. En riktig drömresa var det, som dessutom betytt mycket för mig och mina färdigheter kring att brygga den för området specifika grumliga IPA-stilen.

Har ni några Millencolinlåtar som handlar om dryck?
– Ja, bland annat på senaste albumet S.O.S, där låten Sour Days har en tydlig koppling till suröl.

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons