Varningen: Viruset kan hänga kvar i luften

Munskydd i kollektivtrafik i Oslo.
Munskydd i kollektivtrafik i Oslo. Foto: Jil Yngland/TT

Coronasmittan är även luftburen och kan hänga kvar i luften flera timmar, varnar nu amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC. ”Detta betonar vikten av munskydd, även i ett land som Sverige”, säger epidemiologen Antoine Flauhault till SvD.

Gunilla von Hall, Per Kudo
Uppdaterad
Publicerad
Annons

GENÈVE Det har under flera månader intensivt diskuterats om coronaviruset även är luftburet, alltså inte bara sprids genom salivdroppar och infekterade ytor utan även smittar i luften. För några veckor sedan gick amerikanska smittskyddsmyndigheten ut med nya riktlinjer om att viruset även är luftburet – för att nästan omedelbart dra tillbaka uttalandet. Men på måndagen fastslogs slutgiltigt att viruset är luftburet.

Covid-19 ”kan smitta genom luften med viruspartiklar som kan hänga kvar i luften i minuter upp till timmar”, skriver CDC i uppdaterade riktlinjer. Smittade personer har på detta sätt ”infekterat människor som varit längre bort än två meter”, enligt myndigheten. Störst är risken där smittade andas tungt, som när man sjunger eller tränar, uppges det.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons