RecensionTeater

Det stora teaterkalasetSkådespelarnas afton i en väl glittrig show

Pia Johansson i ”Det stora teaterkalaset”, som firar Stockholms stadsteater 60 år.
Pia Johansson i ”Det stora teaterkalaset”, som firar Stockholms stadsteater 60 år. Foto: Bengt Wanselius

Stockholms stadsteater fyller 60 år och har bett Calle Norlén sätta samman en revy. Det blir en glittrig, välansad musikalshow med minnen av den tid som flytt. Framför allt är det skådespelarnas kväll, gamlingarna lyser.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Hur firar men en 60-åring? Tja, har man tillgång till minst ett tjog aktörer och flera scener, regissörer och scenografer så svänger man ihop en revy: ett teaterkalas helt enkelt för att befästa sin position och sin själ. Särskilt om man liksom behöver uppfinna sig på nytt. Kulturhuset Stadsteatern har ju varit stängd för ombyggnad under lång tid och möjligt något tappat sin självklara ställning som ömsom djärv, ömsom lättillgänglig folkteater.

"Det stora teaterkalaset" heter denna kavalkad av minnen och hyllningar som så gott som på dagen firar invigningen 1960 – på Klarascenen. För helt enligt planerna har det inte gått. Tekniken gnisslar på Stora scenen, bokstavligen, och sjukdomsfall har drabbat ensemblen. Dessutom har covid-19 gjort att alla beundransvärda gamlingar som ännu bär Stadsteatern genom historien enbart får delta via inspelningar. Yvonne Lombard och Meta Velander hyllar 1970-talet och den politiska viljan, medan Åke Lundqvist och Lars Lind gestaltar lusten att berätta, att tala om viktiga ting.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons