Det mörka nätet. Nedslag i den digitala underjordenNätet är ingen främmande planet befolkad av troll

Det mörka nätet är sajter där din identitet inte går att spåra. Dit har journalisten Jamie Bartlett tagit sig för att skildra mobbare som förnedrar sig själva, hackers som försöker förverkliga sina pojkfantasier och transhumanisten som vill hälla över sitt medvetande i sin dator.

Publicerad
Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons

Det här skulle bli en guidad tur genom nätets hemligaste och mörkaste källarhålor, trodde jag, men redan efter 30 sidor har jag munnen full av – ja, gissa vad! Människor. Samma gamla vanliga människor som alltid, varken sämre eller bättre på nätet än någon annanstans. Irriterande kreativa och irriterande inskränkta i en oförlöst och olöslig blandning. Ge dem en fantastisk grej som internet och de gör sitt bästa för att förvandla den till en trädkoja där de kan låtsas att de befinner sig utanför samhället.

Den brittiske journalisten Jamie Bartlett inleder sin bok med mobbare och näthatare. Ett gäng på diskussionsforumet 4chan (som hör till den öppna delen av nätet, inte till boktitelns mörka nät) hetsar en tjej att klä av sig framför webbkameran, och roar sig sedan med att spåra upp henne och trakassera henne. Snart har de hittat henne på Facebook och sprider bilderna till familj och vänner. När de gör det är det inte bara henne de förnedrar – de hetsar också varandra att förnedra sig själva. För att kunna behandla henne som en leksak måste de först trampa på sina egna känslor. Varje protest avfärdas med ett hånskratt: den som har moraliska spärrar är en nybörjare. Förnedringen har ingen bortre gräns, vare sig den gäller det egna jaget eller andra människor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons