Kulturarvet som skövlats av biskopar och satanister

Granhults kyrka i Växjö, Småland. Den äldsta ännu existerande svenska timmerkyrkan.
Granhults kyrka i Växjö, Småland. Den äldsta ännu existerande svenska timmerkyrkan. Foto: Mikael Gustafsson/TT

Det var inte den uppenbara brandrisken som gjorde att så få timmerkyrkor finns bevarade i dag. Istället är det 1700- och 1800-talens svenska rivningshysteri och nybyggnadsboom som är orsaken till att ett blomstrande rikt kulturarv nästintill försvunnit.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Fråga: Jag har tidigare skrivit om bristen på svenska stavkyrkor. Nu har jag fått en uppföljande fråga om bristen på gamla svenska timmerkyrkor.

Dick Harrison: Först en minimal definition, för den som inte har de byggnadshistoriska referenserna i färskt minne: en stavkyrka byggs av upprättstående timmer, medan en timmerkyrka har en helt annan konstruktion, med liggande (fyrkantbilade) furu- och ekstockar och ofta (men inte alltid) spåntäckta väggar. Det som förenar kyrkotyperna är grunden: i båda fallen utgörs den av en låg stengrund med kallmur, ovanpå vilken man har placerat syllar. Stavtekniken är äldre och går tillbaka till förkristen tid, medan timmerkyrkoarkitekturen utvecklades under medeltiden. I många fall fick flertalet stavkyrkor lämna plats för timmerkyrkor eller stenkyrkor eftersom de var för små och otillräckliga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons