Teater AlbatrossStorslaget fågelperspektiv på själfull teater

Teater Albatross uppträder i Krakow.
Teater Albatross uppträder i Krakow. Foto: Teater Albatross

Fysisk teater på gator och i övergivna industrilokaler, teman som antisemitism och uppror – den storslagna boken om Teater Albatross blir en påminnelse om ett helt teateruniversum.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Robert Jakobsson är en av dessa teaterprofiler som brinner. Alla som sett en iscensättning av Teater Albatross vet hur han blandar energi med meditativ magi, starka bilder med en närmast mysticistisk vilja att nå bortom orden. Robert Jakobsson är sist kvar av den alternativa teater som fick sitt stora genombrott på 1970-talet, inspirerad av polska scenkonstnärer som Jerzy Grotowski och Tadeusz Kantor. Idag har svenska grupper som Larsons Teater, Institutet, Teater Schahrazad och Jordcirkus försvunnit. Teatergrundaren Robert Jakobsson håller ännu arvet vid liv, och det med en sällsynt envis glöd.

Nadia Scapoli har sammanställt en bok om gruppen Albatross och Tokalynga Teaterakademi i Halland, som är centrum för verksamheten. Scapoli var med från början – då som hustru till Robert Jakobsson – och har lagt ner ett enormt jobb. Boken "Teater Albatross – föreställningar, resor, konst och visioner" är en tegelsten tjock, och två tegelstenar bred. Den är fylld av livsöden, dikter, konstnärliga foton och berättelser från en tid av uppror och försök att hitta nya sätt att förstå världen. Det är en bok man kan ägna dagar och veckor åt, fascineras och imponeras av. Den skildrar sammanhang och bakgrunder.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons