Svåra övergrepp i Libyen – EU kritiseras

Afrikanska migranter väntar på assistans från spanska volontärarbetare, sedan de försökt korsa Medelhavet från Libyen i en ranglig trädbåt. Bilden togs den 8 september 2020.
Afrikanska migranter väntar på assistans från spanska volontärarbetare, sedan de försökt korsa Medelhavet från Libyen i en ranglig trädbåt. Bilden togs den 8 september 2020. Foto: Santi Palacios/AP/TT

Tiotusentals flyktingar och migranter utstår oerhört lidande i Libyen, med små möjligheter att hitta säkra och lagliga vägar ur situationen, skriver Amnesty International i en ny rapport.

TT
Publicerad
Annons

Organisationen uppmanar EU att omvärdera sitt samarbete med libyska myndigheter för att kontrollera invandringen till Europa. EU stödjer den libyska kustbevakningen för att den ska transportera tillbaka migranter som försöker ta sig över Medelhavet.

"Flyktingar och migranter utstår ett oerhört lidande i Libyen, och riskerar sedan sina liv till havs i sitt sökande efter trygghet i Europa – bara för att bli infångade och tillbakaskickade till Libyen och utsatta för samma övergrepp de försökt fly ifrån", säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för arbetet med flyktingar och migranter på Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons