Fredrik Svenaeus:Därför är ett tappat luktsinne en existentiell kris

Att vin kan dofta som läder, stall eller ett nyöppnat rör tennisbollar är inte ett spetsfundigt påhitt utan ett faktum som hjälper oss att sortera olika doftkomponenter.
Att vin kan dofta som läder, stall eller ett nyöppnat rör tennisbollar är inte ett spetsfundigt påhitt utan ett faktum som hjälper oss att sortera olika doftkomponenter. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

I samband med covid-19 är det många som samtidigt drabbats av ett försvagat luktsinne. I boken ”Smellosophy: What the nose tells the mind” påminner filosofen Ann-Sophie Barwich om hur viktig en fungerande näsa är för våra liv.

Publicerad
Annons

Ett av de mest karakteristiska symtomen på covid-19 tycks vara att den som insjuknar tappar lukt- och smaksinnet, ibland för en lång tid framöver. Det är primärt doftförmågan som drabbas, men det påverkar också smaken, som i stor utsträckning byggs upp genom att doftpartiklar färdas genom luftströmmar i svalget till näsans slemhinnor när vi äter och dricker. Smaklökarna i munnen reagerar i huvudsak bara på fem olika grundsmaker – sötma, syra, sälta, beska och umami – medan vi kan urskilja miljontals olika dofter med hjälp av vår näsa. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons