ParadissvitenNattsvart teckning av ett nytt Europa

Ur ”Paradissviten”.
Ur ”Paradissviten”. Foto: Folkets bio

Illegal migration, trafficking och krigsförbrytelser står på agendan men även ett tema om lidande i de bästa av materiella välstånd.

Publicerad
Annons

En bulgarisk tonårstjej, en serbisk man, en bosnisk kvinna, en svensk pojke och en afrikan av oklar nationalitet figurerar alla i denna anspråksfulla exposé över Det Nya Europa. Illegal migration, trafficking och krigsförbrytelser står på agendan men även ett tema om lidande i de bästa av materiella välstånd. Den som redan nu vill försöka para ihop de olika företeelserna med ovan nämnda nationaliteter kommer nog direkt att få alla rätt.

Holländske regissören Joost van Ginkel har hög ambition och stor mission. Hans snirkliga manus låter oss gradvis lära känna rollkaraktärerna vars hårda öden så småningom sammanflätas. Det är smart uttänkt men också ofta övertydligt och nattsvart i teckningen. Vi besparas inte de råaste av övergrepp, så att vi riktigt ska fatta. Denna sorts pockande pekpinne – om än mer än önskvärt realistiskt förankrat – riskerar att ta musten ur engagemanget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons