ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Arnault hotar stämma Wästberg efter intervju

Enligt ledamoten Per Wästberg ska tre författare väljas in i Svenska Akademien inom en månad. Det säger han i en intervju med La Repubblica där han även kallar Katarina Frostenson ”lögnerska” och Jean-Claude Arnault ”brottsling”. Enligt parets advokat Björn Hurtig anser de att uttalandet är förtal och överväger att vidta rättsliga åtgärder.

Erik Jerdén
Publicerad
Annons

Per Wästberg träffade den italienska tidningen, La Repubblica i fredags, ett par timmar efter Svenska Akademien meddelat att det inte kommer delas ut något Nobelpris i litteratur i år. I intervjun säger han att tre författare kommer att väljas som nya medlemmar i Akademien inom en månad.

Han säger däremot inte vilka ledamöter som kommer ersättas. För drygt två veckor sedan meddelade kungen att han skulle ändra Svenska Akademiens stadgar för att göra det möjligt för ledamöterna att lämna permanent. Dagen efter sa Lotta Lotass till DN att hon skulle skicka in en begäran om utträde samma dag. Men så sent som i fredags sa den tillförordnade ständige sekreteraren, Anders Olsson, till TT att ”det inte är helt klart hur det är med hennes utträde”. Han sa också att det endast är Klas Östergren och Sara Stridsberg som formellt begärt utträde.

Laddar…