Annons

Streama arbetsuppgifterna – och jobba överallt

BOYD, Bring Your Own Device, är ett begrepp som blir allt mer aktuellt. Det innebär att företag låter anställda använda sina privata laptops eller mobiltelefoner som arbetsverktyg. Men utvecklingen skapar utmaningar.

Hur ska ett företag anpassa sig efter en företagsvärld där fler och fler använder sina privata enheter som arbetsverktyg. Det är en fråga som Jesper Zandin på Tele2:s Enterprise and Technology-avdelning, arbetar med dagligen.

– Den största utmaningen är licenshanteringen och det är också något som man lätt glömmer bort. Så fort en applikation som företaget äger installeras på en privat dator så ska privatperson ha en licens, säger han.

Det finns lösningar där företaget kan ”boxa” vad som är företagsdata i en anställds privata enhet. Det blir som två separata delar på enheten, en för företagsdata och en privat del. Delen för företagsdata kan raderas av företaget om enheten försvinner eller den anställde slutar men den privata delen ligger kvar. Företags applikationer kan även göras tillgängliga för privata enheter genom streaming teknik där företagsapplikationen körs på servrar som är tillgängliga för privata enheter. Inget installeras lokalt och då blir licensieringen lättare att hantera.

– På större bolag har man ofta system som inte är anpassade efter den sortens lösningar. Men det finns många applikationstillverkare som arbetar med att göra om sina tjänster till molntjänster, om det fungerar går det att få en lösning på bred front, säger Zandin.

Anpassa från början

Han pekar på att det för små företag finns möjligheten att anpassa sina system för detta direkt från början. Genom att till exempel samla data och applikationer i molntjänster går det att ge anställda möjligheten att använda sina privata enheter.

I en undersökning gjord av Logicals 2013 visar det sig att 59 procent av anställda på tillväxtmarknader vill arbeta med samma enhet för både arbets- och privat användande. Särskilt när det gäller mobiltelefoner.

Det är en utveckling som även Jesper Zandin identifierat.

– Traditionellt sätt har det inte varit någon större problematik, det har inte varit lika restriktivt med mobiltelefoner som med datorer. Datorer har alltid varit mer en tydlig arbetsmaskin.

Han fortsätter.

– Men i takt med att användandet av smartphones ökat har också behovet av att köra applikationer kopplat till arbete ökat. Det finns lösningar för mobiltelefoner där man samlar företagets data och applikationer i en krypterad del av den privata telefonen. Det är en intressant fråga och som företag bör man se över både sin policy och val av teknisk lösning, säger Zandin.