Food Pharmacy: Decembers bästa saffranskaka

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, delar ett smarrigt recept på saffranskaka.

Food Pharmacy
Publicerad
Annons

För några dagar sedan knackade två grannbarn på dörren. De berättade entusiastiskt att de höll på att baka lussekatter men att sockret tagit slut. Kunde de snälla få låna lite socker av oss?

“Absolut!”, svarade vi och hämtade ivrigt några dadlar från köket. Säga vad man vill om barnens reaktion, men den var i alla fall samstämd. Med perfekt tajming sträckte de ut varsin lång tunga, skakade intensivt på sina små hjässor och rusade ner för trappan.

Barnen har flytt fältet för länge sedan, men för dig kan vi berätta att de senaste två veckorna har vi ägnat många tecken på bloggen åt att syna just sockret. Sedan mitten av 1800-talet har vår förbrukning av socker mer än tiofaldigats, från 4 till cirka 43 kilo per person och år, och över hälften av Sveriges befolkning har numera övervikt och fetma. Vi har lärt oss att en tvåbarnsfamilj snittar 173 liter läsk varje år, att Frosties innehåller mer socker än Ballerinakakor och att Sverige ligger på tio-i-topp listan över de länder i världen där invånarna konsumerar mest godis. Och inte minst har följande tioöring trillat ner: för att nå Livsmedelsverkets rekommendationer kring tillsatt socker behöver vi minska radikalt på mängden sötsaker som vi äter, runt 17 kilo per person och år för att vara exakt.

Annons
Annons

17 kilo är mycket, och av erfarenhet vet vi att stora förändringar inte sker över en natt. Låt oss därför börja lite försiktigt idag med att baka vår goda saffranskaka. Den är gjord på mandelmjöl och sötad med, japp du gissade rätt, dadlar. Fritt fram att halvera mängder dadlar i receptet förstås – ju mindre socker du äter, desto mindre krävs för att du ska känna söt smak.

Food Pharmacys saffranskaka
(1 kaka)

3 ägg
15 dadlar
3 dl mandelmjöl
0,5 vatten
2 msk kokosolja
1 tsk bakpulver
1 paket saffran

Sätt ugnen på 125 grader. Smörj en liten kakform med kokosolja. Mixa samman allt till en jämn smet. Häll i formen. Grädda mitt i ugnen i 40 minuter. Klart!

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons