De riktigt stora pengarna finns i monopol

Färsk muskot.
Färsk muskot. Foto: Cedric Arnold/TT

Amerikanska politiker hävdar nu att it-jättar som Google, Amazon och Facebook skadar konkurrensen och måste brytas i sär. Att monopolistiska tendenser skapar stora rikedomar och svåra konflikter är dock inget nytt.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Alla med ett hum om kapitalistisk logik vet att de verkligt stora pengarna ligger i skapandet av temporära monopol. Om alla människor vill ha en vara som bara du säljer finns det, åtminstone i det korta loppet, ingen gräns för din profit. Följaktligen finns det också gott om politiker som yrkar på krossandet av monopol och spridandet av konkurrens, som när den demokratiska presidentkandidaten Elizabeth Warren nyligen förklarade att hon vill bryta sönder diverse it-jättar.

I historien finns gott om exempel på åtråvärda varor som länder, företag och familjer har sökt, och ibland lyckats, monopolisera – men ingen har lyckats vidmakthålla monopolet in i nutiden. Ett ofta anfört exempel är porslin, som européerna tvingades åka till Kina för att handla för dyra pengar. Det var omöjligt att ta sig in i landet och stjäla industrihemligheten, varför européerna blev så illa tvungna att experimentera sig fram till metoden själva. Först på plan var sachsarna i Meissen, som började tillverka porslin av kaolinlera 1709. Sachsarna gjorde allt som stod i deras makt för att förhindra att produktionshemligheten sipprade ut, men efter bara några år hade grannarna lärt sig knepen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons