RecensionNya filmer

Allt för min sonSmärtsam skilsmässofilm – bara väntar på katastrofen

Thomas Giora spelar med enastående inlevelse huvudrollen som 12-åriga Julien i ”Allt för min son”.
Thomas Giora spelar med enastående inlevelse huvudrollen som 12-åriga Julien i ”Allt för min son”. Foto: Triart

”Allt för min son” är ett smärtsamt porträtt om en pojke som används som ett slagträ i en vårdnadstvist. Oerhört skickligt håller regissören Xavier Legrand spänningen vid liv ända till sista bilden.

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

Liksom i den ryska ”Saknaden” av Andrej Zvjagintsev står en pojke i centrum också i det franska skilsmässodramat ”Allt för min son”. En bättre titel vore ”Vårdnaden”. För det är en vårdnadstvist filmen handlar om. Om paret i den ryska filmen inte snabbt nog kunde komma ifrån varandra och glömde bort sin son på vägen, så blir Julien i den franska filmen den som hindrar två föräldrar som hatar varandra från att äntligen bli fria. En roll som är minst lika otacksam för ett barn.

Manusförfattaren och regissören Xavier Legrand har valt en närmast dokumentärt avskalad stil, med människor i halvbild filmade framifrån eller från sidan i långa tagningar utan åkningar eller uppifrånperspektiv och helt utan musik. I stället koncentrerar han sig på skådespelarnas ansikten. Det är där dramat utspelar sig och utvecklas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons