ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Enklare än någonsin att släktforska

Nämen titta, är det inte farfars morfar? I arkiven går det att hitta mycket spännande om familjens förflutna. Arkivbild.
Nämen titta, är det inte farfars morfar? I arkiven går det att hitta mycket spännande om familjens förflutna. Arkivbild. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Oavsett om du funderar på ursprunget till ditt efternamn eller är nyfiken på eventuella USA-emigranter i släkten är det enklare än någonsin att släktforska. Omfattande digitala arkiv, dna-tester och populära tv-program eldar på intresset.

TT
Publicerad

Släktforskningens dag uppmärksammas i dag på flera håll i landet, bland annat i Malmö där stadsarkivet arrangerar föreläsningar och även ger besökarna möjlighet att dna-testa sig. Dna-tester har på senare tid blivit ett komplement till den traditionella släktforskningen.

Petter Björkstrand, chef för publika verksamheten på Malmö stadsarkiv, ser även digitaliseringen som den viktigaste orsaken till att intresset för släktforskning ökat. Att söka i kyrkoböcker och andra historiska arkiv har blivit betydligt lättare på senare tid.

Laddar…