JättenSorg och vänskap möts på boulebanan

Roland (Johan Kylén) high five:ar födelsedagsbarnet Rikard (Christian Andrén) på hans födelsedag. Kylén är en av få som inte är amatörer i filmen. Rikards övriga vänner gestaltas antingen av boulespelare eller amatörer från bland annat Glada Hudik-teatern.
Roland (Johan Kylén) high five:ar födelsedagsbarnet Rikard (Christian Andrén) på hans födelsedag. Kylén är en av få som inte är amatörer i filmen. Rikards övriga vänner gestaltas antingen av boulespelare eller amatörer från bland annat Glada Hudik-teatern. Foto: Tri Art Film

Ömsint och kärleksfullt skildrar Johannes Nyholm såväl utanförskap som vänskap i sin långfilmsdebut "Jätten". Filmen stora förtjänst är att de flesta skådespelarna, däribland huvudrollsinnehavaren Christian Andrén, är amatörer.

Erika Hallhagen
Publicerad
Annons

I samband med Fotografiskas utställning ”Ikoner”, vars syfte var att synliggöra människor med Downs syndrom, gjorde Aftonbladet intervjuer med de medverkande. Många av dem talade om sorgen över att ha mist en förälder, eller om rädslan över att mamma kommer att dö. Det är en känsla många av oss kan relatera till, men som förstärks när den som lämnas kvar inte kan klara sig på egen hand.

Rikard (Christian Andrén) är autistisk och har sedan födseln en missbildning i ansiktet. Han bor på ett hem för psykiskt funktionshindrade då hans mamma inte kunde ta hand om honom efter att hon fick en psykos, och pappan är okänd. Rikard lever för att spela boule och alla priser han får ger han till sin mamma (Anna Bjelkerud), som han ständigt saknar. Hon bor isolerad i en lägenhet där hon inte släpper in någon, inte ens sin son.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons