9 x lästips inför jullovet
Julen är tid att mysa, och vad är bättre än under en filt tillsammans med en riktigt bra bok. Två litterära agenter, en ung bokbloggare och en skolbibliotekarie delar med sig av sina bästa barn- och ungdomsbokstips just nu.
Carin Bacho och Maria Machirant driver den litterära agenturen Koja Agency, specialiserade på böcker för barn och unga vuxna:
”Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0–100 år!” av Emma och Lisen Adbåge (Natur & Kultur) 0–100 år
– Det första samarbetet i text och bild mellan systrarna Adbåge är en perfekt bok för hela familjen att samlas runt i jul. Klokt, allvarligt och roligt blandat med nonsensverser. De lustfyllda och mångsidiga rimmen speglas i de färgsprakande illustrationerna.
KRETSLOPPET (utdrag ur boken)
Under ytan
där i grytan
ligger korvarna på spänn
ingen fara
ät dom bara
korv blir åter korv igen
”Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner” av Siri Spont och Jonna Björnstjerna (Hippo Bokförlag) 6–10 år
– Emre är en ganska blyg och försiktig kille som inte har så många kompisar. Hans lillebror Izzet däremot har massor. När det börjar en ny kille i klassen hoppas Emre att de ska bli vänner, men hur gör man egentligen för att skaffa sig en vän? Första delen i en extremt underhållande serie om vardagslivet i lågstadiet skriven av Siri Spont, med roliga illustrationer av Jonna Björnstjerna.
”TIFO” av Josefine Lindén (Pintxo Förlag) unga vuxna
– Supporterkultur, ungdomskärlek och vänskap i en välskriven ungdomsroman med högt tempo och rappa dialoger. Supportrarna blir som en familj för Tanya, Isak, Fredrik och Oday, eller T-I-F-O, tifo är också namnet på de läktararrangemang som supportrarna skapar under matchen för att hylla sitt lag. Josefin Lindén har skrivit en bok som vi tror kommer att älskas inte bara av de fotbollstokiga utan av alla som är ute efter en spännande historia.
Agnes Lindholm från Eskilstuna är 15 år och skriver, recenserar och tipsar om böcker för barn och unga på Agnes bokblogg:
”Astrid Lindgren” av Agnes-Margrethe Bjorvand och Lisa Aisato (Modernista) 6–9 år
– Astrid Lindgren är min favoritförfattare och största förebild inom litteratur. Genom många fantastiska böcker har hon lyckats förtrolla både stora och små. I den här boken får du följa Astrids liv, från att hon föddes tills att hon dog. Den är skriven i korta avsnitt med enkel text och lite här och var finns Astrids fyndiga citat. Men det bästa är nog bilderna som är otroligt vackra och välgjorda. Rekommenderas varmt till alla!
”Pestan” av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson (Bonnier Carlsen) 9–12 år
– I del 7 av bokserien PAX för slukaråldern fortsätter författartrion att imponera. Bröderna Alrik och Viggo, som är utvalda att bekämpa de onda krafter som finns i Mariefred, är enormt spännande att läsa om. De brottas mot magiska väsen, men också hinder i vardagen. I ”Pestan” är det juletid, men julstämningen är helt borta efter allt som hänt i Mariefred sedan fosterbröderna kom till stan. En läskig och spännande bok full med cliffhangers och coola illustrationer.
”Tio över ett” av Ann-Helén Laestadius (Rabén & Sjögren) 12–15 år
– Augustprisvinnande ”Tio över ett” är en fin ungdomsbok om oro och ångest, men också vänskap och kärlek. Författaren har knutit samman förändringen i både ett samhälle och i en människa, men även hur det är att vara tonåring. Man får följa Maja som bor i Kiruna, staden som har en gruva under jord och måste rivas. Hon ställer klockan på tio över ett varje natt för att vara vaken när de spränger i gruvan, ifall något skulle hända. Jag kunde verkligen relatera till många känslor i den här boken, och det var nog därför jag gillade den så mycket.
Nevin Semovski är skolbibliotekarie på Slottsstadens skola i Malmö och tipsar om böcker tillsammans med andra bibliotekarier på bloggen Bokpratarna:
”Super-Charlie och den försvunna tomten” av Camilla Läckberg och Millis Sarri (Bonnier Carlsen) 3–6 år
– En mysig högläsningsbok med massor av humor, värme och äventyr. Det är julafton och storebror och storasyster längtar efter tomten som ska komma med julklapparna. Tramsigt, tycker Charlie, som vet att tomten inte finns på riktigt. Oväntat ser han hur en tomtes släde kraschar ute i trädgården och bestämmer sig för att hjälpa till och rädda julen. De detaljrika och uttrycksfulla bilderna kan man titta på om och om igen och ändå hitta något nytt varje gång.
”Saffransmysteriet” av Martin Widmark och Helena Willis (Bonnier Carlsen) 6–9 år
– Saffran för tusentals kronor har blivit stulet och Lasse och Maja får ett nytt fall att lösa. ”Saffransmysteriet” är den elfte boken i serien LasseMajas detektivbyrå. Lagom till jul har den kommit i ny utgåva med färgbilder, vilket säkert kan locka till sig ännu fler läsare då en del barn väljer bort de svartvita. Spänningen, den luftiga texten tillsammans med de många färgglada bilderna gör denna bok till en fullträff hos barn som kommit igång med sin läsning. Den passar också utmärkt för högläsning, speciellt denna tid på året.
”Let it snow” av John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle (Bonnier Carlsen) unga vuxna
– Förutom det vackra omslaget var det en av bokens författare, John Green, som fick mig att beställa och läsa ”Let it snow”. Jag har läst och vill läsa allt av John Green. Boken innehåller tre fristående, stormiga berättelser som snyggt länkas samman och blir till en. Här finns allt: kärlek, värme, humor, spänning, äventyr och – framför allt – mycket, mycket snö.