Londons nya Design Museum otroligt sevärt

Efter brexit-omröstningen skapade arkitektfirman OMA sitt ”Pan-European living room”. Det alleuropeiska  vardagsrummet är inrett med möbler och design från alla 28 medlemsländer i EU.
Efter brexit-omröstningen skapade arkitektfirman OMA sitt ”Pan-European living room”. Det alleuropeiska vardagsrummet är inrett med möbler och design från alla 28 medlemsländer i EU. Foto: Luke Hayes / Design Museum

I dag, torsdag 24 november, öppnar Design Museum i en modernistisk märkesbyggnad i Kensington. Johan Deurell blir imponerad – och undrar varför inte ens ambitionen att skapa något liknande finns i Sverige.

Johan Deurell
Publicerad
Annons

London – Flytten av Design Museum till Kensington är det mest spännande i min karriär – hittills, säger den 85-årige designentreprenören sir Terence Conran, som bland annat startade möbelkedjan Habitat på 60-talet, har skrivit ett femtiotal inredningsböcker och grundade Design Museum.

Efter succén med Victoria & Albert Museums källargalleri The Boilerhouse Project, som öppnade 1983, blev det tydligt att London behövde ett eget museum för modern och samtida design. Det var sir Terence som hostade upp pengarna och byggde om ett gammalt bananmagasin i sydöstra London till att efterlikna ett vitt Bauhaushus i Dessau. 1989 slog Design Museum upp portarna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons