Har huset Bernadotte rivaler om den svenska tronen?

Tronpretendenten Gustaf av Wasa (1799–1877).
Tronpretendenten Gustaf av Wasa (1799–1877).

Vissa frågor som landar i den harrisonska mejlboxen tenderar att återkomma som bumeranger. En av de vanligaste handlar om rätten till den svenska tronen, och då inriktar sig frågeställarna inte bara på sådant som står i Successionsordningen utan lägger sig gärna på ett mer övergripande plan. Finns det alternativa kungahus med medlemmar som kan hävda svenska tronanspråk? Jag har besvarat frågan förr i den här bloggen, men det var många år sedan, och eftersom frågan ständigt möter mig är det befogat att besvara den igen.

Publicerad
Annons

Det kungahus som frågeställarna framför allt undrar om är huset Holstein-Gottorp, som regerade till 1818, då Karl XIII avled. Själv hade han inga legitima ättlingar, men hur var det med hans brorson, den störtade kungen Gustav IV Adolf? Han hade ju en son, tronpretendenten Gustaf av Wasa. Denne bosatte sig i Österrike och ingick äktenskap med Luise av Baden. Vad hände med deras barn?

Sonen Ludvig levde bara under några dagar år 1832, men dottern Carola (som egentligen hette Karolina Fredrika Franciska Stephanie Amalia Cecilia av Wasa) överlevde barnaåren med råge. Hon föddes på Schönbrunn i Wien 1833, gifte sig tjugo år senare med prins Albert av Sachsen och blev därmed sachsisk drottning när maken uppsteg på tronen 1873. I Dresden var hon mycket omtyckt och, liksom andra 1800-talsdrottningar, välkänd för sin välgörenhetsverksamhet. Men hon fick inga barn. När Carola avled 1907 dog hennes gren av Adolf Fredriks kungahus ut.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons