Tio vinfynd från Italien

Den svenska vinmarknaden domineras överlägset av Italien. Ett skäl är de söta, russintorkade vinerna som också ger detta vinland kritik. Men Italien håller ändå fanan högt. Här är tio goda skäl till det!

Publicerad
Annons

1 / 11

Annons
Annons

2 / 11

2015 Casal di Serra
90 kr, nr 12419
Marche, vitt, stramt & smakrikt ekovin

Betyg: 6 av 6

Casal di Serra var en av de första riktigt stora succéerna när Italien började avancera på den svenska vinlistan och berömmet är lika motiverat nu som då. Detta är ett av de mest användbara vitvinerna jag kan rekommendera. Gott till det mesta och de flesta som pockar på vitt vin. Gott dessutom både i unga år och med en remarkabel förmåga att utvecklas ytterligare om du känner för att spara några flaskor. Den aktuella årgången släpptes i slutet av sommaren och har nu fogats samma till en helgjuten skapelse med både kraft och fräschör. Till det hela ska adderas att Casal di Serra numera är ekocertifierat, vilket i sig är ett köpargument för många. Ett mycket välgjort och mångsidigt vin för en högst motiverad slant.

Annons
Annons

3 / 11

2015 Montepulciano d’Abruzzo
66 kr, nr 2337
Abruzzo, rött, lätt & saftigt

Betyg: 6 av 6

Lika självklart som det föregående och från samma vinkällare: Umani Ronchi. Ett vin som alltid håller vad det lovar och mer därtill. Det kostar mindre än en biobiljett, men smakar bättre än de flesta konkurrenter och bjuder helt annan nerv än majoriteten boxviner. Generös, vidöppen doft med toner av mogna blåbär. Bra, balanserad, ursprungstypisk smak i fräsch, saftig och totalt kravlös, ärlig och vitalt fruktsam stil. ”Vardagsvin” låter kanske förmätet, men det är precis vad det är. Det borgar skruvkapsylen för. Drick ett glas till middagen, skruva åt och ställ in flaskan till morgondagens köttbullar, blodpudding, grillade kyckling, pasta, hämtpizza, fiskpinnar eller vad du vill och låt vardagen bli en fest!

Annons
Annons

4 / 11

2013 Marin
130 kr, nr 2287
Piemonte, vitt, rent & krispigt

Betyg: 5 av 6

Om Casal di Serra tillhör trotjänarna, så har du här en nykomling som känns både övertygande och aptitlig. Det är gjort på en bas av riesling och med en krydda av den lokala, piemontesiska vitvinsdruvan nascetta som börjar göra anspråk på stjärnstatus. Båda druvsorterna förenar en citrusfrisk, aromatisk blom- och bärighet men en förmåga att mogna ut med småfeta mineraltoner. Nyligen drack jag det till raclette och både syra och aromer satt perfekt till den smälta osten med potatis och charkuterier. Lika väl lämpat är det som trevlig aperitif, till sallader, rimmad lax och färska räkor. Kort sagt, en välkommen och lättgillad nyhet som många kommer att uppskatta.

Annons
Annons

5 / 11

2015 Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon Organic
95 kr, nr 32452
Sicilien, rött, elegant & tidlöst ekovin

Betyg: 6 av 6

Ekotrenden blåser allt starkare och förra året formligen exploderade försäljningen. Ett viktigt skäl till det är Oenoforos, en av landets största vinimportörer som har ställt om till jordnära odling för de flesta av sina storsäljare. Ett utmärkt exempel har du här. Att det dessutom importeras i bulk för buteljering i Simrishamn förstärker miljöprofilen ytterligare. Nero d’avola är en av Siciliens antika druvsorter som här parats ihop med cabernet sauvignon, Bordeauxdistriktets stolthet. ”An offer you can’t refuse”, skulle man kunna säga och vinet befinner sig just nu i sitt esse. Profilen är tveklöst syditaliensk, med värme och generositet, men också med den befriande friska fruktsyra som är de båda druvsorternas kännetecken och gör detta till ett utmärkt matvin i de flesta sammanhang, även till vilt, men framför allt till det italienska kökets alla godsaker, från en kryddhet pasta med tomater och vitlök till mustiga långkok, grillat kött och fågel.

Annons
Annons

6 / 11

2013 Masi Campofiorin
120 kr, nr 5123
Veneto, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 5 av 6

Det var detta vin som inledde hela ripassoinvasionen, till dess skapares stora förtret. Idén att jäsa om den lätta valpolicellan med skalresterna efter amaronen har antika anor och Masis strävan att namnskydda framställningsmetoden slog slint. Kopiorna blev många och en stor del är rena förfalskningar där slarv och snikenhet firar triumfer. Själva har Masi övergett denna metod och gör numera Campofiorin från druvor som torkas precis som för amarone, men betydligt kortare tid utan bitterhet och russinsötma. Något tal om att detta är en ”mini-amarone” vill man inte veta av och det behövs heller inte: Masi Campofiorin står på egna ben, liksom allt annat detta vinhus presterar. För dig med framtidsperspektiv finns det dessutom i magnumbutelj med målet att mogna långsammare till än högre höjd.

Annons
Annons

7 / 11

2014 Le Volte dell’Ornellaia
160 kr, nr 32472
Toscana, rött, lätt & saftigt

Betyg: 5 av 6

Valt till Sveriges mest prisvärda rödvin så många gånger att de nyhetstörstande vinjournalisterna nu börjat utelämna det i ren protest. Och visst! Jag vet att detta är en upprepning, men en god historia tål att repeteras mer än en gång. Le Volte uppfyller alla kriterier för detta. Ursprungskänslan är tveklös med stor, uttalat körsbärsfruktig doft och smak, trots av halva druvbuketten är merlot och en femtedel cabernet sauvignon. Allt är lindat runt en knappt tredjedel sangiovese och resultatet är som en välskräddad italiensk kostym: allt sitter där det ska och passformen är perfekt till både kött, fågel, fisk och vegetarisk, tillagad mat.

Annons
Annons

8 / 11

2012 Cappello di Prete
86 kr, nr 2727
Puglia, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 6 av 6

Detta är ett vin som vinjournalisterna gärna ömmar för, men som ändå inte riktigt tilltalar den stora massan. Skälet? Ja, här handlar det om ”rödtjut” i dess bokstavliga mening. Cappello di Prete är både tufft och rustikt, inget för skonkost eller ovana vindrickare. Men för den tränade vingommen är det desto mer välkommet och befriande kompromisslöst. I den nya årgången, som just nu rullar ut i butikerna, är jag mer övertygad än på länge om dess förträfflighet. Doften är varm, mogen och klart intresseväckande i en både förnäm och lite bondsk, personlig stil. Smaken är riktigt bra i en ytterst traditionell, svagt inälvstonad stil med lång, varm och matvänlig eftersmak. Perfekt till charkuterier, robusta långkok, ost och marinerad, grillad fläskkarré.

Annons
Annons

9 / 11

2012 Barolo Serralunga d’Alba
240 kr, nr 2305
Piemonte, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 6 av 6

I produktinformationen på Systembolagets hemsida framgår det att detta vin funnits sedan Nya Systemaktiebolaget såg dagens ljus när motboken avskaffades 1955. Mycket riktigt är varunumret också detsamma som den enda barolo som fanns att tillgå långt in på åttiotalet, men i själva verket är vinet i dag ett annat än när det begav sig. Originalvinet (som förra året återkom via beställningssortimentet: nr 70227, 190 kr) byttes ut när producenten Fontanafredda förnyade sig för ett tiotal år sedan, men druvsort och ursprung är detsamma och kvaliteten är definitivt på topp. Årgången här är precis på ingång och bjuder nebbiolodruvans alla kännetecken i form av en saftig fräschör mot en sandpappersträv bakgrund. Det moderna ligger i att det kan drickas i dag, utan att tungan krullar sig, men att det också kan lagras både länge och väl. Doften är stor, stark och barskt kärnfull, smaken härlig nebbiolomättad i lång och ursträv, men i rätt sammanhang direkt förförisk stil.

Annons
Annons

10 / 11

2013 Barbaresco Prunotto
200 kr, nr 22013
Piemonte, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 6 av 6

Samma druvsort som i barolon ovan, men från grannbyn Barbaresco. Båda är skolexempel på vad ursprunget betyder i detta fall (märkbart i att barbarescon är betydligt mer tillgänglig, trots att det är ett år yngre). För egen del klingar producentens namn, Prunotto, nostalgiskt. Det var ett smakprov just därifrån som var mitt mandomsprov när det gäller barbaresco, inköpt på andra sidan Sundet på den tiden AB Vin- & Spritcentralen skötte vinimporten till Sverige och förvägrade oss sådana här godsaker till förmån för bulkviner som kom hit i tankbåt och buteljerades under obskyra namn utan årgång. Fyra femtedelar av allt vin vi drack var sådana anonyma struntviner, ända fram till mitten på nittiotalet och allt tal om ”den gamla goda tiden” är i det fallet oberättigat. Desto gladare blir du av detta, men en fräsch och absolut druvtypisk doft och en sträv, ändå saftig smak i lång, redan tillgänglig, klart matvänlig och elegant nebbiolostil.

Annons
Annons

11 / 11

2011 Brunello di Montalcino Val di Suga
260 kr, nr 42302
Toscana, rött, elegant & tidlöst

När all världens vinmakare seglar med strömmen stretar många italienska vinhus kvar i motvinden. Det ska de ha all heder av, för hur trist vore det inte om allt smakade likadant? Här är ett vin som smakar som det alltid gjort och som varken tvekar för konkurrenter eller tidsströmningar. En sak är säker: i längden är det ett vinnarrecept, även om bara ett fåtal har mod och kraft att stå emot kommersialiseringen. Montalcino, med sin egen klon av sangiovesedruvan, är själva sinnebilden av detta. Tillsammans med vino nobile di montepulciano var detta det första området att uppnå den högsta graden när den italienska vinlistan reformerades. I dag har denna klasstillhörighet, under beteckningen DOCG (denominazione di origine controllata e garantita) vattnats ur till ett otal vinnamn med både hög och låg rang, men då var det ett uttalat bevis för brunellons överlägsenhet. Njut av en varm, fatig, vidöppen doft i helt traditionell brunellostil och en välutvecklad, finessrik smak med fast och skolboksmässig druv- och ursprungskaraktär som drar mot sviskon, läder, pyrande höstbrasa, kött och inälvor på parad med pinje, tobak, rosor, jasmin, röda äpplen och massor av annat som ryms i den omfångsrika vinordlistan.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons