Dublins 8 bästa vattenhål

Från boutiquepubar för ölentusiaster till labyrintiska cocktaillounger. Dublinnatten har aldrig varit så smakfull. Detta är våra åtta favoriter.

Linda Iliste
Publicerad
Annons

1 / 8

Modern nostalgi: Fade Street Social cocktail bar

Det finns två cocktailbarer på Fade Street Social bar. Foto: Damian Bligh

Det är vanligtvis knökfullt i Fade Street Socials båda matsalar, därför är vi glada att haket också har två cocktailbarer. Den ena ligger på taket i en vinterträdgård med rödglödgad belysning, men vi är mest förtjusta i inomhusditon. De nakna tegelväggarna som ackompanjeras av snitsiga lädersoffor och en öppen spis för tankarna till klassiska New York-loft och det är väldigt lätt att sjunka så djupt ner att man glömmer bort den kurrande magen. Tämj den med ett glas Sooth the Beast, en välbalanserad stjärnsmäll på whisky med tobakslikör och Peychaud’s Bitters.

Best Restaurant Dublin, Best Restaurant In Dublin, Fade Street D2fadestreetsocial.com
Annons
Annons

2 / 8

Drömlik oas: 37 Dawson Street

Att stiga in på 37 Dawson Street är som att likt Alice trilla ner i kaninhålet. Den hyllade baren, där Dublins grädda gärna samlas, påminner om en fantasifull parallellvärld där nöjena flödar bland antikviteter och knäpp kuriosa. Drinklistan är precis så påhittig som vi förväntar oss i en lokal med hjärtformad öppen spis och det bjuds på allt från mat till shower. Söndagsbrunchen med efterföljande dans är särskilt populär. Kan du inte få nog av denna drömlika oas bokar du in dig på whiskyprovning och drinkblandarskola.

37 Dawson Street | Late Bar and Food Emporiumhttp://37dawsonstreet.ie/
Annons
Annons

3 / 8

Snygga drinkar: Zozimus bar

Gränslösa drinkar på Zozimus bar. Foto: Pressbild

Nyöppnade cocktailsalongen Zozimus är döpt efter en lokal gatupoet. Ironiskt nog var han blind och skulle således inte kunnat uppskatta det faktum att hans barnamne är belägen på trendiga Anne’s Lane, utnämnd till Dublins mest Instagramvänliga gata. Vi med synen i behåll fastnar lätt utomhus med nacken böjd mot grändens färgsprakande paraplyer. Inomhus väntar en minst lika snygg miljö, dominerad av marmor och glas som får takets kristallkronor att spraka extra mycket. Stämningen är också flashig, men avslappnad. Den oklanderligt klädda barstyrkan blandar drinkar som sträcker sig från det klassiska (gin med grapefrukt) till det härligt gränslösa (rom och irländsk whisky med honung, citron och timjan).

Drinkar i snygg miljözozimusbar.ie
Annons
Annons

4 / 8

Ölentusiasm: Galway Bay brewery

Storbritannien lider av en sorglig farsot – den klassiska puben håller på att dö ut, med så mycket som 29 stängningar i veckan. Samtidigt öppnar fler mikrobryggerier och boutiquepubar. I Dublin leds trenden av Galway Bay Brewery. Sedan de slog upp dörrarna till Against the Grain (11 Wexford St) har ytterligare sju av deras ölbarer sett dagens ljus i huvudstaden. Bäst är The Beer Market (13 High St), Irlands enda pub som uteslutande serverar öl. Humledryckerna i de 20 tapparna kommer från hela världen och är noga utvalda för att vara av både högsta klass och så gott som omöjliga att hitta någon annanstans. Här minglar du med lokala ölentusiaster och testar bryggeriets flerfaldigt belönade Of Foam And Fury, en mäktig dubbel-ipa.

Galway Bay Brewerygalwaybaybrewery.com
Annons
Annons

5 / 8

Bästa utsikten: The Marker rooftop bar & terrace

Glamorös takbar där man njuter bäst i solnedgången. Foto: Pressbild

Boutiquehotellet The Marker ligger vid chica Grand Canal Square i Docklands och är så glamoröst att det påminner om en nattklubb. Den moderna designen är dock en nickning åt det förflutna, inspirerat av hamnens sjöfartshistoria och det unika karstlandskapet Burren. Uppe på hotellets takterrass ser man visserligen inte hela vägen dit, men väl till havet och Wicklowbergen som böljar ner mot Dublin Bay. I en stad som knappast är synonym med högt belägna barer är The Marker en oväntad fullträff. Den sofistikerade stämningen är än högre än antalet våningar och bekvämt nedsjunken i det kritvita möblemanget är utsikten typiskt storstadscharmig. Kom lagom till solnedgången.

Rooftop Bar Dublin, Dublin City Rooftop Bars, Grand Canal Bars, The Marker Rooftop Bar & Terracethemarkerhoteldublin.com
Annons
Annons

6 / 8

Legendarisk: Lillie’s Bordello

Precis som det vore kardinalfel att inte ta upp Berghain i en artikel om Berlins uteliv, är det svårt att prata om Dublins utan att nämna legendariska Lillie’s Bordello. Det är visserligen över ett årtionde sedan Dublinnattens mesta drottning Valerie Roe slutade hälsa en oändlig rad internationella kändisar välkomna till barens VIP-bibliotek. Men den magnifika viktorianska salongen har fortsatt locka både celebra högdjur och vanliga dödliga till sina många vinklar och vrår. Hit kommer man för udda helkvällar med 80-talsdisco, biljard och tv-spel som kan kompletteras med att göra sin egen gin i Lillie’s Laboratory, Irlands första mikrodestilleri. Glöm inte de höga klackarna; även om medlemskap inte längre är nödvändigt är klädkoden fortfarande strikt.

Lillie's Bordello Dublinlilliesbordello.ie
Annons
Annons

7 / 8

Ginspecialist: The Ivy

Negroni finns i flera varianter på the Ivy. Foto: Pressbild

Halvårsgamla The Ivy ligger lämpligt mellan Dublin Castle och feststråket Temple Bar. Trots sin unga ålder har man fångat den där speciella pubatmosfären som har något närmast nostalgiskt över sig. Mellan väggar täckta av tavlor i guldramar trängs lädersoffor och stoppade sammetsstolar och det serveras såväl god mikroöl som fina teer från Clement and Pekoe. Men hit kommer du främst för att dricka husets specialitet, gindrinken Negroni, som serveras i flera uppfinningsrika varianter.

The Ivytheivydublin.ie
Annons
Annons

8 / 8

Cocktailteater: The Liquor Rooms

Som namnet avslöjar består The Liquor Rooms av flera olika rum som labyrintiskt vecklar ut sig i det förvånande stora källarutrymmet under The Clarence Hotel. Här finns bland annat krypin draperade med tyger, art deco-inspirerade gemak dekorerade med tennbrickor och en funkig DJ-kammare, allt i en slags inredningsmässig korsning mellan lönnkrog och boudoir. Själva kallar de sig för en cocktailteater där mästerliga mixologer blandar styrketårar med stor omsorg. Den bästa underhållningen serveras med signaturdrinkarna, och vi beställer gärna en smakfull Fishwives Fancy på Fernet, plommonvin, honungslikör, falernumsirap, rabarber och citron. The Liquor Rooms är tveklöst Dublins bästa cocktaillounge.

The Liquor Roomstheliquorrooms.com
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons