Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Skönhet

Skönhet i skafferiet (nej, vi talar inte om superbär eller smoothies)

I samma takt som marknaden för ekologiska och naturliga skönhetsprodukter växer tycks vi glömma att det finns minst lika effektiva och naturliga skönhetsingredienser i vårt kök.

Text: Caroline Hainer - 31 juli 2017
Annons

1. Tvätta håret med öl (och skölj det med äppelcidervinäger)
Proteinerna (och vitmainerna!) i ölen ger håret volym och får det att se tjockare ut. Addera lite till ditt vanliga schampo. Öl sägs också ge håret mer glans. Det gör även äppelcidervinäger (plus att det har en mer angenäm doft än öl) så några generösa droppar i sköljvattnet och/eller balsam är ett bra sätt att avsluta öltvätten på.

2. Te på solbrännan
Det gröna teet må vara det mest hälsosamma att dricka men det svarta teet har egna kvalitéer. Tanninet hjälper huden att läka snabbare efter en för lång stund i solen då huden blivit röd.

3. Körsbär mot träningsvärken
Körsbärsjuice stillar den lilla svullnad som är träningsvärk eller för hårt pressade muskler. Bäst för hälsan är förstås om den dricks naturligt utan tillsatt socker. Inga körsbär i sikte? Ingefära och gurkmeja ska ha liknande egenskaper.

4. Tvätta grönsakerna med potatismjöl
Några teskedar potatismjöl i vatten blir en utmärkt grönsakstvätt som skrubbar bort smuts, besprutningsmedel och annat vi inte vill ha i oss. Skölj efteråt.

5. Honung på läpparna
Honung, bivax och sötmandelolja gör läpparna mjuka omedelbart. Riktigt torr hud, som till exempel fothälar och armbågar, kan må bra av honung som får sitta på huden en stund och sedan tvättas bort.

6.  Ge ansiktet avokadokärlek
Avokadon är fet, den är också rik på e-vitamin och B6-vitamin vilket gör att den kan användas som ansiktsmask om man är ute i en sommarstuga någonstans och inser att ansiktet behöver något mjukgörande. Blanda med honung och yoghurt för extra mjukgörande och lugnande. Honungen gör dessutom konsistensen mer ansiktsmasklik.

Annons