”Musikalisk mångfald är någonting att glädjas åt”

Kompositören John Cage fotograferad i sitt hem i New York.
Kompositören John Cage fotograferad i sitt hem i New York. Foto: TT

Olika slags musik har olika funktion och kontext. Det skriver kompositörerna Hans Gurstad-Nilsson och Ken Friedman i ett svar på Sofia Lilly Jönssons text om John Cage i SvD:s artikelserie ”Omvärderingen”.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är viktigt och välgörande med en levande diskussion kring den nutida konstmusiken. Det som slår oss när vi läser Sofia Lilly Jönssons artikel den 17juli i SvD är att olika slags musik har olika funktion och kontext.

De flesta av oss gillar inte kaffe första gången vi smakar det. Efter upprepat intag lär sig några av oss att älska det. Andra gör det aldrig. Den mänskliga hjärnan är optimerad för att hitta mönster i den omgivande världen. När vi hör musik som är obekant söker hjärnan efter igenkännbara mönster för att skapa meningsfullt sammanhang, vilket kan vara svårt om musiken inte följer på förhand kända former. I västvärlden har de flesta växt upp med dur- och molltonal musik grundad på diatoniska skalor. Vårt sätt att lyssna på musik är modellerat på dessa former. Nutida konstmusik kräver ofta ett annat slags lyssnande, som mer liknar hur vi förhåller oss till stadens och naturens ljud.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons