”Piska dem hårt och ordentligt”

Robert E Lee-statyn i Charlottesville, Virginia.
Robert E Lee-statyn i Charlottesville, Virginia. Foto: Elan Fleisher/IBL

Slaven vittnar om Robert E Lees grymhet - i Charlottesville utlöste statyn över Lee våld och död. Dick Harrison skriver om de omtvistade monumenten och Robert E Lees historia.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Det kan knappast ha undgått någon att Söderns gamle krigshjälte Robert E Lee har blivit en het potatis. Flyttningar av statyer och minnesmärken rör upp känslor i delstater vars befolkningar ännu inte gjort upp med amerikanska inbördeskriget och rasförtrycket. Vad som är ett stolt monument över historisk tapperhet för en konfederationsromantiker är en svidande förolämpning i andras, inte minst afroamerikaners, ögon. Till saken hör att det omstridda monumentet i Charlottesville bara är ett i högen av storskaliga manifestationer av sydstaternas, och därmed slaveriets, mest militanta försvarare. I en klass för sig står den enorma klippreliefen i Stone Mountain Park i Georgia, där Jefferson Davis, Robert E Lee och Thomas ”Stonewall” Jackson är avbildade till häst – monumentet började planeras 1916 och var färdigt så sent som 1972. Att platsen är intimt förknippad med Ku Klux Klans 1900-talshistoria gör den inte mindre kontroversiell.

Men hur förhöll sig huvudpersonen i dessa historier till sakfrågan? Var Robert E Lee rasist? Om man söker i historiska verk får man olika svar. Lee uppges ofta ha varit motståndare slaveriet samtidigt som han var en glödande anhängare av hemstaten Virginias rättigheter, varför han valde att kämpa för Södern. Enligt andra uppgiftslämnare skall Lee ha varit en fullblodsrasist, något som för övrigt också gällde flertalet motståndargeneraler på nordsidan. Vilket är sant?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons