Krönika

Maria Georgieva:Ett leende kan uppfattas annorlunda i Ryssland

Maria Georgieva

När jag reser utanför Ryssland dundrar frågeartilleriet igång omedelbart: är det si eller så på riktigt? På sistone har funderingarna, som ofta baseras på den grubblandes egna erfarenheter – eller fördomar – kretsat kring om det är okej att le eller skratta offentligt. Guideböcker kan spä på stereotyper genom att konstatera att amerikaner är trevliga för att de ler, medan ryssar beskrivs som dystra.

Publicerad
Pavel Golovkin/AP
Foto: Pavel Golovkin/AP
Annons

MOSKVA Vissa oroar sig för att uppfattas som lite dumma om de råkar le mot en främling när man tumlar ut ur tunnelbanan, eller skratta för högt inför värden på en middagsbjudning. Var lugn, det finns inga förbud mot att skratta ute på stan. Men det är något med leenden. Utan att låta sin inre Magdalena Ribbing gå loss alldeles för mycket – ett leende kan uppfattas annorlunda i Ryssland än i andra europeiska länder. I synnerhet om man drar leendena till sin spets.

Ett talesätt som många återkommer till börjar så här: ”Att skratta utan anledning är ett tecken på dumhet”. Med andra ord: en dåre går att känna igen på skrattet, ju mer garv desto tommare i bollen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons