ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Dick Harrison:

Första självmordsdådet ägde rum i Kungsan

Dick Harrison
En kvinna ur gisslan sätts i säkerhet av polisen i samband med tyska vänsterextremisters ockupation av västtyska ambassaden i Stockholm 1975.
En kvinna ur gisslan sätts i säkerhet av polisen i samband med tyska vänsterextremisters ockupation av västtyska ambassaden i Stockholm 1975. Foto: SvD

Ett självmordsattentat i Kungsträdgården och en båtsprängning i Malmö hamn. Även om Sverige varit relativt förskonat från terrordåd finns flera exempel på politiskt motiverade våldsdåd i vår historia.

Dick Harrison
Publicerad

När vi tänker på terrorism i Sverige brukar vi associera till utländska konflikter som tagits till svensk mark – i första hand tyska vänsterextremisters våldsdåd på 1970-talet, till exempel Kommando Holger Meins ockupation av den västtyska ambassaden i Stockholm 1975, som krävde fyra människoliv, och Norbert Kröchers fallerade plan att kidnappa Anna-Greta Leijon 1976 för att framtvinga frisläppande av terrorister i tyska fängelser. Vissa drar sig även till minnes flygkapningen på Bulltofta 1972, då tre kroatiska högerextremister krävde att sju fängslade landsmän skulle friges, däribland två som avtjänade livstidsstraff för mord; Sverige vek sig och de fritagna fångarna kunde fara till Madrid, där ovissa öden väntade dem.

Laddar…