Annons

Inred med auktionsmöbler och spara pengar

Det är inte nödvändigtvis bara dyra prylar som går under klubban på svenska auktionshus. Det går att inreda exempelvis en studentlägenhet med auktionsköpta möbler – billigare än vad det kostar att köpa dem på ett inredningsvaruhus. Det menar Maria Granström, chef för onlineauktioner på Stockholms Auktionsverk.

Divan från omkring 1900 med smaragdgrön ylleklädsel. Utropspris 2 000 kronor.
Divan från omkring 1900 med smaragdgrön ylleklädsel. Utropspris 2 000 kronor.
Divan från omkring 1900 med smaragdgrön ylleklädsel. Utropspris 2 000 kronor.

Intresset för onlineauktioner har exploderat de senaste åren och allt fler svenskar har upptäckt möjligheterna med att buda hem kvalitetsmöbler på auktion.

– Bland yngre finns det fortfarande en tro att det kan vara dyrt att köpa på auktion. Men i och med att antikprogram på tv vuxit så har det förändrats en aning. Min uppfattning är att yngre personer i åldern 25 år till 35 år kanske inte riktigt förstår vilken guldgruva det faktiskt är, säger Maria Granström, chef för onlineauktioner på Stockholms Auktionsverk.

För att göra en prismässig jämförelse mellan möbler köpta på onlineauktioner respektive inredningsvarhus genomförde Granström och hennes kollegor ett test. De utgick från en budget på 10 000 kronor och jämförde vad man fick för pengarna.

– Det gick definitivt att hitta samma varor på auktion. Oftast är det också möbler av bättre kvalitet och till ett lägre pris. Vi kom fram till att man fick mer för pengarna på auktion, men man fick lägga ner mer tid på själva köpprocessen, säger hon.

Matbord utfört av Torsten Schollin för Stockholms Hantverksförening, 1950-tal. Utropspris 6 000 kronor. Foto: Stockholms Auktionsverk
Matbord utfört av Torsten Schollin för Stockholms Hantverksförening, 1950-tal. Utropspris 6 000 kronor.
Matbord utfört av Torsten Schollin för Stockholms Hantverksförening, 1950-tal. Utropspris 6 000 kronor. Foto: Stockholms Auktionsverk

Ny trend är tydlig

På Stockholms Auktionsverk har en ny återvinningstrend blivit tydlig. Allt fler kunder lämnar in objekt istället för att slänga dem. Det är inte bara positivt för ett auktionshus, menar Granström.

– Det är utifrån ett hållbarhetsperspektiv jättebra. Sedan kan vi tyvärr inte sälja allt, vissa möbler har helt enkelt inget andrahandsvärde. Men samtidigt har ”bakluckeloppisar” blivit trendigt igen, det är också ett bevis för att många väljer att inte bara slänga saker, säger hon.

Hon pekar ut möblernas kvalitet som en av de stora fördelarna med onlineauktioner. Dels har de granskats av Stockholms Auktionsverk men de har oftast också några år på nacken, vilket innebär att de är robusta och av hög kvalitet. Vid ett smart köp kan möbeln eller föremålet öka i värde.

– Andrahandsmarknaden för möbler är trendkänslig så värdet på föremålet kan både öka och minska såklart. När det säljs på auktion har det tappat det värdet från nyköpet, du får mycket mer för dina pengar. På vissa billigare inredningsvaruhus har möbler ofta inte ens ett andrahandsvärde, du kan betala ett par tusen kronor för en soffa som tappar värdet direkt, säger Maria Granström.

Här kan du läsa mer om onlineauktioner och söka efter spännande objekt.