Krönika

Frida Bratt:Kvinnor, se hit – våga ta risk i långsiktigt sparande

Frida Bratt

Att i varje läge premiera trygghet och låg risk i ett långsiktigt sparande är att be om att pengarna ska krympa. Tyvärr är det många kvinnor som har den inställningen. Det är hög tid att de överger detta feltänk.

Frida Bratt
Publicerad
Annons

Smaka på ordet ”risk”. Associationen kring ordet omfattar sådant som våghalsighet, chansning och rentav dumdristighet. Att ta risk är att röra sig ut på djupt vatten. Men i sparsammanhang krävs det att vi ger ordet en vidare innebörd.

Det blir tydligt i den sparundersökning, gjord av TNS Sifo Prospera, som kom från Fondbolagens förening i veckan. I den uppger 54 procent av männen att de kan tänka sig att ta högre risk i sitt sparande i syfte att få en bättre avkastning. Men bland kvinnor var andelen bara 37 procent. Men vad värre är, hälften av kvinnorna i undersökningen ansåg att låg risk är det viktigaste i ett sparande. Här kan det naturligtvis finnas stora skillnader mellan kvinnor i olika åldrar, något som dock inte framgår i den här undersökningen. Men att många kvinnor premierar låg risk i ett långsiktigt sparande är bekymmersamt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons