”Ett eget rum”Kvinnliga vänskaper och nätverk i utsökta porträtt

Hanna Hirsch-Pauli, ”Konstnären Venny Soldan-Brofeldt”, 1886–87. Olja på duk.
Hanna Hirsch-Pauli, ”Konstnären Venny Soldan-Brofeldt”, 1886–87. Olja på duk. Foto: Hossein Sehatlou/Göteborgs konstmuseum

Under sent 1800-tal gjorde sig nordiska kvinnor ett namn i den av män styrda Parissalongen. På Waldemarsudde lyfts de nu fram ur glömskan i en utställning om deras gemenskap och samarbeten.

Dan Backman
Publicerad
Annons

Museichefen Karin Sidén och hennes medarbetare på Waldemarsudde har under årens lopp lyft fram många oförtjänt bortglömda kvinnliga konstnärskap. Så också denna gång. I "Ett eget rum – Konstnärsrollen under det sena 1800-talet” riktas ljuset än en gång mot epokens nordiska konst.

Med fokus på det överraskande stora antalet kvinnliga konstnärer som drog till Paris för studier berättar utställningen en för många okänd historia: om kvinnor som skaffade sig en position på den av män styrda konstscenen, om deras nätverk, samarbeten och gemenskap. Men också den mörkare delen om hur de som återvände till sina respektive hemländer kom att mötas av kritik eller ointresse och som en konsekvens av detta kom att glömmas bort.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons