ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Klartecken för översvämningsskydd i Falsterbo

Markeringspinnar visar hur hög översvämningsskyddsvallen kan komma att bli utmed gångstigen vid fastigheterna norr om Hamnvägen i Skanör. Arkivbild.
Markeringspinnar visar hur hög översvämningsskyddsvallen kan komma att bli utmed gångstigen vid fastigheterna norr om Hamnvägen i Skanör. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Mark- och miljööverdomstolen säger ja till större delar av det tidigare beviljade tillståndet för översvämningsskydd på Falsterbonäset. Samtidigt skärps renhetskraven för de massor som ska användas när skyddsvallen anläggs.

Jan Samuelsson/TT
Uppdaterad
Publicerad

1872 drabbades Falsterbonäset av en mycket stor översvämning, kallad Backafloden, när havsnivån steg mer än två meter över det normala vattenståndet. Även under 2000-talet har översvämningar skett och i januari 2017 noterades det högsta högvatten som uppmätts i sydöstra Öresund sedan de regelbundna mätningar påbörjades under 1960- talet.

Den successiva höjningen av havets medelnivå förväntas leda till att översvämningar blir vanligare och därför antog kommunfullmäktige i Vellinge 2013 en handlingsplan för ett översvämningsskydd för Näset.

Laddar…