Spelar de ishockey, eller? Nej, ringette!

När man spelar ringette behöver man klubba, ring, och skridskor. Dessutom måste spelarna bära skydd och hjälmarna ska vara försedda med galler.
När man spelar ringette behöver man klubba, ring, och skridskor. Dessutom måste spelarna bära skydd och hjälmarna ska vara försedda med galler. Foto: Emma-Sofia Olsson

En klubba utan blad, en ring i stället för en puck och bra samarbete – det är några saker som krävs för laget Miniorerna som spelar ringette.

Greta Hansson Vikström
Publicerad

Hockey är en stor sport i Sverige. Men visste du att det finns en annan sport som påminner lite om hockey som heter ringette? Båda sporterna spelas på is och man har lag med utespelare och målvakt, men det finns några regler som skiljer sporterna åt.

Spelarna får till exempel inte tacklas i ringette och man måste passa ringen över två blå linjer. Man får heller inte åka över vissa linjer med ringen.

– Det är inte så svårt att följa reglerna. Man kommer in i det ganska snabbt och nu tänker jag knappt på det, säger spelaren Amelie.

Viktoria, 11, Amelie, 10, Enya, 12, och målvakten Lavinia, 12, spelar ringette i laget Miniorerna i Ulriksdals Skridskoklubb i Solna. Foto: Emma-Sofia Olsson

SvD Junior besöker Ulriksdals Skridskoklubb i Solna utanför Stockholm och får vara med när några av spelarna i laget Miniorerna har träning. De brukar träna två till fyra gånger i veckan.

Vad är det bästa med ringette?

– Att det är bra lagkänsla för alla måste hjälpas åt. Det är inte bara en person som åker med ringen över hela planen och skjuter i mål, som det kan vara i hockey. Det är mer samarbete i ringette för man måste passa mycket mer. Alla spelare behövs, säger Amelie.

Viktoria i omklädningsrummet innan träningen. Skydden hon har på sig är en del av ringette-utrustningen. Foto: Emma-Sofia Olsson

Det är jättetråkigt att sporten inte är så stor. Jag skulle vilja att ringette sändes i tv så att flera får veta att sporten finns.

Viktoria

Sporten är väldigt liten i Sverige. Det finns bara två klubbar som håller på med ringette. Det gör, enligt tjejerna, att få vet vad ringette är.

– Det är jättetråkigt att sporten inte är så stor. Jag skulle vilja att ringette sändes i tv så att flera får veta att sporten finns, säger Viktoria.

– Jag hoppas att det blir flera klubbar i Sverige, så att vårt lag kan spela riktiga matcher med seriespel mot andra lag, med riktigt bra motstånd. Då skulle vi utvecklas mycket mer, säger Lavinia.

Lagkamraterna berättar att vissa tycker att ringette är en töntig sport.

– Folk fattar inte hur ringette går till och när de inte förstår det får de fördomar och säger att ringette är töntigt. De som säger så till oss tycker mer om hockey, men jag gillar ringette mer. Det känns som att vi har mer lagkänsla och vi slipper ju många skador för vi får inte tacklas i ringette, säger Amelie.

Amelie och Lavinia är syskon och har tränat ringette tillsammans i flera år. Deras pappa Alex är lagets tränare. Foto: Emma-Sofia Olsson

För några månader sedan blev de båda klubbarna i Sverige inbjudna till Finland för att spela mot finska lag.

– Vi förlorade alla matcher men det var ändå roligt att ta fram tävlingskänslan inom oss, säger Viktoria.

– Ett finskt lag peppade oss jättemycket och önskade oss lycka till. Det kändes bra att vi inte bara var motståndare utan också ringettespelare, för alla som var där hade en sak gemensamt: alla älskade ringette, säger Amelie.

I framtiden hoppas tjejerna att de blir så pass duktiga att de får börja i det svenska landslaget.

– Men först vill jag åka till Finland igen och vinna i alla fall en match, säger Viktoria.

Amelie som har ringen, är redo att försvara målet där Lavinia står i mål. Foto: Emma-Sofia Olsson
Provläs SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons