De blev vänner genom onlinespel

Molly, 12, och Agnes, 12,  blev vänner genom onlinespelet Star stable våren 2020, men träffades på riktigt för första gången i höstas. De bor drygt tio mil från varandra.
Molly, 12, och Agnes, 12, blev vänner genom onlinespelet Star stable våren 2020, men träffades på riktigt för första gången i höstas. De bor drygt tio mil från varandra. Foto: Star stable

Molly och Agnes blev kompisar online på Star stable under pandemiåret. Nyligen träffades de på riktigt för första gången. ”Det var rätt nervöst”, säger Agnes.

Tina Harr
Publicerad

Flera barn har träffat kompisar online enligt en undersökning som ”Lilla aktuellt” gjort. Molly i Oxelösund utanför Nyköping och Agnes i Strängnäs är några av dem.

Molly började spela häst- och äventyrsspelet Star stable när hon var i sexårsåldern. Det är ett spel där man tar hand om hästar, upplever olika äventyr från hästryggen och chattar med andra spelare. När pandemin tog fart våren 2020 satt hon lite extra framför datorn.

– Jag hade gjort en klubb men saknade en klubbledare. Då kom Agnes fram till mig i spelet och sa att hon ville bli klubbledare.

Först pratade Agnes och Molly mest om spelet, om olika uppdateringar och hur man kan leta efter hemliga platser och sådant.

– Men sen började vi prata mer om privatlivet, som hur det går i skolan eller om man mår dåligt över något, säger Molly.

De la till varandra på Snapchat och på Discord där de började skriva till varandra. Sedan ringde de och pratade i telefon.

– Jag är väldigt blyg, men det var skönt att prata med ”Mollan”, säger Agnes.

– Jag är mer framåt men jag tycker att det är skönt att prata med ”Alven” om sådant som är jobbigt. Agnes är en väldigt rolig person som sprider glädje och som lyssnar, säger Molly.

Sedan dess har de hörts flera gånger i veckan, både för att spela men också för att prata om annat.

I höstas såg Molly att det anordnades en tävling på Star stable för kompisar som har träffats genom spelet, där man skulle beskriva vad vänskapen har betytt.

– Jag spammade Agnes på Discord och sa: det här måste vi göra. Sedan frågade hon sina föräldrar och det var okej.

Av hundratals tävlande vann Molly och Agnes och fick en heldag med Star stable på invigningen av spelcentret Space center i Stockholm dit de fick åka med sina föräldrar.

Båda var jättenervösa för att äntligen ses i verkligheten.

– Jag tyckte att Molly var lång, säger Agnes.

– Ja, jag kramade typ ditt huvud, säger Molly som berättar att det var mycket känslor.

Än så länge har de ingen ny träff inplanerad, men de är fast beslutna att fortsätta vara vänner.

– Aldrig att jag ska låta den här vänskapen försvinna, säger Molly.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se