När Ann Heberlein var aktuell med en bok tidigare i höst var det inte recensionerna hon bävade inför – utan fotografierna som avslöjar hennes åldrande.
När Ann Heberlein var aktuell med en bok tidigare i höst var det inte recensionerna hon bävade inför – utan fotografierna som avslöjar hennes åldrande. Foto: /Illustration: Staffan Löwstedt

”Så får man inte säga som kvinna”

Ann Heberlein vill knappt vara med på bild längre, för att hon tycker hon ser gammal ut – en fåfänga som rimmar illa med kulturvärlden. Här skriver hon öppet om skammen hon känner över att åldras som kvinna och om den sanning som inte får uttalas.

Publicerad

”Jag tackar nej till att vara med på tv eftersom jag inte vill visa hur gammal jag blivit”, skriver Åsa Linderborg i en krönika på nyhetssajten nrk.no. ”När jag står i en tv-studio och ser en skymt av mig själv i monitorn vill jag bara fly. Är det så jag ser ut? När jag ser att SVT har lagt ut ett klipp på sin hemsida där mitt medelålders ansikte breder ut sig över hela skärmen, fylls jag av något som kanske bäst kan beskrivas som skam”, fortsätter hon och berättar att hon tackar nej till att medverka i tv nitton gånger av tjugo.

Jag läser girigt Åsa Linderborgs text om det skamliga åldrandet, det kvinnliga åldrandet, kalkonhalsen, hängande ögonlock, skarpa rynkor, infertilitet, slapp och glanslös hud och jag känner igen mig. Jag har aldrig tyckt om att se mig själv på tv, men sedan en tid tillbaka klarar jag inte heller av att se mig själv på bild.