ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Ögonen våra målare och andra tankeexperimentÖgonöppnande om värdet av antik kunskap

Empedokles teori om seendet utgör en av pelarna i Jesper Svenbros essäbok ”Ögonen våra målare och andra tankeexperiment”.
Empedokles teori om seendet utgör en av pelarna i Jesper Svenbros essäbok ”Ögonen våra målare och andra tankeexperiment”. Foto: TT och Wiki Commons

Med befriande självklarhet rör sig Jesper Svenbro från Empedokles hexameter till svensk poesi. Jesper Olsson läser en essäbok som slår broar mellan då och nu.

Jesper Olsson
Publicerad
Annons

Frihet är ett av språkets mest missbrukade ord. Så jag skruvar på mig lite. Men det är svårt att inte känna något liknande när man strövar runt och överraskas i Jesper Svenbros ganska underbara essäbok ”Ögonen våra målare och andra tankeexperiment”.

Titelns ögon refererar till en grupp av texter ägnade åt den försokratiske filosofen Empedokles och hans teori om seendet. Jag ska återkomma till dem. Men det är en rikare och flikigare historia än så som tar form mellan pärmarna. Författarens uppmärksamhet färdas från storheter som Sapfo och Stagnelius till mindre väntade ämnen som bågskyttets förbindelser med diktskrivandet eller Marx läsningar av Aristoteles. Och det med en nyfikenhet och lekfullhet som smittar.

Laddar…